Cozonac fără zahăr şi fără făină
Cozonacul fără zahăr și făină este o idee extraordinară de cozonac sănătos, potrivit nu doar pentru diabetici, ci pentru toți cei care doresc să urmeze o dietă cât mai naturală și hrănitoare.
Primul avantaj față de cozonacul tradițional este faptul că acest cozonac nu conține zahăr. Partea dulce constă în curmale și siropul de arțar, care poate fi înlocuit cu miere sau cu alt îndulcitor natural.
Al doilea avantaj este că nu conține făină albă de grâu. Este așadar o opțiune binevenită pentru persoanele cu intoleranță la gluten. În al treilea rând, acest cozonac nu necesită coacere în cuptor.
Acest cozonac se prepară din fulgi de ovăz, curmale, miez de nucă, pudră de cacao și suc de portocale, fără ouă, lapte sau unt. Din acest punct de vedere, este un preparat dietetic, care nu îngrașă.
Ingredientele pentru „aluat”: 300 g de fulgi de ovăz, 250 g de curmale,
Ingrediente pentru umplutură: 200 g de nucă, 30 g de boabe de cacao întregi, 50 g de stafide aurii, 50 ml de suc de portocale, 75 g de sirop de arțar sau miere, un vârf de linguriță de pudră de vanilie.
Mod de preparare: Începeți prin a pune curmalele la înmuiat în apă (puțin peste nivelul lor). Lăsați-le la hidratat minim 4 ore, sau peste noapte. Trebuie să devină moi, astfel încât robotul să le poată procesa ușor și ele să se transforme într-o pastă cât mai fină.
Când curmalele s-au înmuiat bine și sunteți gata să vă apucați de rețetă, puneți fulgii de ovăz în robot/blender și mixați-i până se fac făină. Transferați făina obținută într-un bol. Puneți curmalele în blender împreună cu apa în care au stat la hidratat și mixați până se transformă într-o pastă omogenă.
Adăugați treptat pasta de curmale peste făina de ovăz și amestecați. Trebuie să obțineți o cocă suficient de tare încât să poată fi întinsă, nelipicioasă. Dacă este prea moale, mai adăugați fulgi de ovăz măcinați. Dacă este prea vârtoasă, mai puneți puțin lichid.
Lăsați coca deoparte și apucați-vă de umplutura cozonacului. Puneți miezul de nucă în același blender. Adăugați cacao, siropul de arțar, sucul de portocale și pudra de vanilie. Mixați până rezultă o compoziție cremoasă. Pentru a „asambla” cozonacul întindeți o folie alimentară de plastic pe masa de lucru. Așezați coca pe folie și întindeți-o cu mâna într-o foaie pătrată sau dreptunghiulară, nici prea groasă, nici prea subțire.
Așezați umplutura pe foaie, nivelați și presărați stafidele (hidratate în prealabil în rom), dacă vă plac și vreți să folosiți. Rulați apoi aluatul sub forma unui sul, folosindu-vă de folia de plastic. Legați folia la capete și modelați cozonacul cu mâinile până devine uniform și capătă o formă perfectă.
Pentru a-l putea tăia mai ușor, trebuie să stea 1-2 ore la congelator. Se va întări și va fi mai simplu de porționat. Se taie felii grosuțe și se servește ca desert.