Sos de vinete și ardei gras pentru iarnă
Este sezonul când se găsesc din belşug legume proaspete şi este momentul pentru conserve de legume pentru iarnă. Un mod inedit de a conserva vinetele este cel de sos de vinete şi ardei gras, care poate fi un aperitiv delicat.
Ingrediente pentru sos de vinete şi ardei gras:
-750 gr de vinete;
-1,5 kg de ardei gras;
-2-3 căței de usturoi;
-1/2 de ardei iute;
-1½ linguriță de sare;
-1½ linguriță de zahăr;
-1 linguriță de oțet de vin 6%;
-1 lingură de ulei.
Mod de preparare: Înțepați suprafața vinetelor cu o furculiță şi le tăiaţi pe jumătate. Curățați ardeii de cotor și semințe și îi tăiați jumătăți pe lungime.
Așezați vinetele și ardeii grași, cu tăietura în jos, pe tava tapetată cu hârtie de copt și îi dați la cuptorul preîncălzit până la 200°C pentru 30 de minute.
După ce s-au copt, curățați vinetele și ardeii copți de coajă, transferați legumele în blender, adăugați usturoi și ardei iute mărunțit, sare și zahăr şi amestecați cu blenderul, până la omogenizare.
Turnați compoziția în tigaie și o fierbeți timp de 15-20 de minute la foc mediu, până devine densă. Adăugați oțetul, amestecați și repartizați sosul în borcanul sterilizat.
La final, adăugați uleiul și închideți vasul ermetic cu un capac fiert în prealabil.