Giorgi: Minprest ar putea prelua salariaţii UEF
Conducerea societăţii Minprest Serv Rovinari anunţă că ar prelua angajaţii Unităţii de Execuţie Foraje (UEF) Motru, dar nu şi unitatea per ansamblu. Directorul Gabriel Giorgi declară în continuare că nu este de acord cu fuziunea prin absorbţie, date fiind datoriile mari pe care le înregistrează societatea motreană.
Reporter: În ce stadiu sunteţi cu procedurile pentru fuziunea Minprest cu UEF Motru?
Gabriel Giorgi: Nu s-a perfectat nimic. Din ce am înţeles a fost luată o decizie în Consiliul de Administraţie al UEF, în sensul că aprobă fuziunea cu Minprest, dar puteau să aprobe fuziunea şi cu Distrigaz Sud. Asta nu înseamnă că, dacă este aprobată fuziunea, o să fie de acord şi acţionarii Minprest. Pentru că, să se facă o fuziune între două unităţi, trebuie ca acţionarii să se pună de acord. Oricum este o procedură de durată, trebuie inventariate activele, pasivele şi de o parte şi de cealaltă, deci nu baţi din palme, se ia astăzi hotărârea în Consiliul de Administraţie şi mâine ne-am unit cu Minprest.
Rep.: Dar la ambele societăţi acţionar majoritar este CE Oltenia...
G.G.: Acesta este un caz fericit, dar poate CE Oltenia nu este de acord cu fuziunea. Eu mi-am transmis punctul de vedere, n-am avut nicio discuţie oficială pe tema asta. S-a discutat în Consiliul de Administraţie la Minprest şi am spus că nu sunt de acord, că nu-i binevenită această fuziune întrucât cei de la UEF au o datorie foarte mare, care nu poate fi acoperită de Minprest. Una era să acoperim 400.000 lei acum 3-4 ani şi alta este să acoperi 3 milioane cât au ei acum. Nici prin CEO nu s-a discutat problema asta oficial. Când am zis eu cu Alin Văcaru de această posibilitate, pe vremea când făceam echipă la Minprest, aveam nevoie de anumite echipamente de la ei. Ori, nefăcându-se fuziunea, noi an de an le-am prins pe achiziţii şi le-am luat noi. Dacă e ceva de interes de la UEF este instalaţia de foraj. Dar nu se face o fuziune pentru o instalaţie de foraj pe care dacă o iei nouă te duce undeva pe la 30.000 de euro, care nu sunt 3 milioane de lei. Nu se justifică.
Rep.: Ce alte soluţii ar fi?
G.G.: Nu poţi de dragul unei fuziuni să îngropi şi altă unitate care merge bine. Sunt mult mai uşor de găsit soluţii pentru 82 de angajaţi ai UEF, să găsim contracte ca să-i preluăm pe ei, dar nu tot UEF cu active şi pasive. Dacă găsim oportunităţi de contracte care să fie acoperite de cei 80 a angajaţi nu e nicio problemă. Asta este cea mai viabilă soluţie. Dar este de discutat şi acest aspect. Nu poţi să faci angajări dacă nu ai locuri bugetate. Dacă se găseşte buget pentru cei 80 e cu totul altceva.