Ghid turistic, salvat din apele învolburate ale Olteţului
Un ghid turistic al unui grup de israelieni a dat emoţii localnicilor din Polovragi şi autorităţilor. Acesta a intrat în apele învolburate ale Olteţului, pentru a verifica traseul de rafting, să afle dacă acesta este sigur pentru turişti. La jumătatea traseului şi-a dat seama că nu mai poate înainta în siguranţă, dar nici nu se putea întoarce, aşa că a făcut semne de ajutor către colegii săi. Alţi turişti l-au văzut şi au sunat imediat la 112, mai ales că pe Cheile Olteţului au mai fost incidente grave în ultimul an. Ghidul turistic a fost însă salvat de colegii lui şi este în stare bună.
Turiștii israelieni aveau trei ghizi din București, care cunosc zona foarte bine, unul dintre ei coborând în albia Oltețului pentru a vedea dacă traseul de rafting poate fi parcurs de tot grupul. Ghidul respectiv spune că știa că fuseseră viituri în zonă și tocmai de aceea, când a întâlnit bușteni și un nivel prea mare al apei, a cerut ajutor colegilor care rămăseseră în amonte cu turiștii străini. Gesturile sale prin care solicita ajutor au fost observate mai întâi de alți turiști veniți la Peștera Polovragi pe cont propriu și care, gândindu-se la ceea ce era mai rău, văzând apa învolburată, au sunat la 112, convinși fiind că orice clipă e prețioasă.
Ghidul a fost scos repede la uscat de un alt coleg de-al său, fără nici un fel de panică. „La jumătatea traseului colegul meu a constatat că nu se mai poate înainta, dar nici înapoi nu mai putea să vină din cauza curentului puternic. Am coborât după el, am întins două corzi, l-am recuperat și totul a fost în regulă”, a spus Ovidiu Mârzescu.
Salvare sub ochii israelienilor
Operațiunea a fost urmărită și de turiștii veniți tocmai din Țara Sfântă, o parte dintre ei fiind de origine română și vorbitori de limba română, toți remarcând, pe lângă frumusețea zonei în care se aflau, intervenția promptă a autorităților pentru a-i salva, ceea ce le-a mărit gradul de încredere în privința siguranței lor. „Instructorul nostru a verificat traseul, noi dorind să facem canioning. Ghidul nostru a verificat, a constatat că e periculos și din fericire totul s-a terminat cu bine. El a fost scos de acolo de un alt ghid și apoi a fost verificat de o ambulanță și de salvamontiștii care au venit foarte repede”, a remarcat Toni Zeling, un turist venit de la Ierusalim și care ajunge pentru a treia oară în ultimii ani pe Cheile Oltețului.
Ghidul bucureștean a ajuns cu salvarea la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu, unde i s-au făcut investigațiile medicale de rigoare, el acuzând mici dureri în zona coastelor. Nu a rămas însă internat pentru că nu era cazul, de la spital plecând pe picioarele sale. Urma să revină pe munte pentru a se alătura grupului de turiști, israelienii continuându-și oricum programul. Stelian Favic, venit de la Tel Aviv, s-a declarat uimit de frumusețile zonei și de faptul că reclama făcută pentru a atrage turiștii aici este ca și inexistentă. „E păcat că nu se face un marketing mai bun pentru ceea ce aveți aici, dar pe de altă parte ne place pentru că muntele e al nostru, că suntem puțini. Avem ghizi buni, care verifică întotdeauna traseul înaintea noastră, ceea ce e foarte bine. Altfel, s-ar fi întâmplat cine știe ce și nu ne dorim lucruri rele și tocmai de aceea suntem mulțumiți de cum decurge vacanța noastră pe aceste locuri”, a menționat turistul.
Sfaturi și recomandări
După cele două accidente mortale produse în urmă cu un an la Cheile Oltețului, autoritățile locale și județene stau permanent în alertă. Șeful Salvamont Gorj, prezent sâmbătă la Polovragi, spune că apele Oltețului sunt învolburate și raftingul este extrem de periculos în această perioadă. „E vorba de un canion care e foarte periculos în acest moment întrucât apa are un metru și jumătate. Noi recomandăm ca această activitate să se facă atunci când apa e de o jumătate de metru pentru că râul e tumultuos, are viteză mare și se pot întâmpla foarte ușor accidente”, spune Cornoiu.
Primarul din Polovragi, Ștefan Făsuescu, a răsuflat ușurat când a văzut că informațiile inițiale despre accidentarea unui turist nu s-au confirmat, el spunând că nu recomandă nimănui să se aventureze în apele Oltețului în această perioadă. „E pericol pentru cine nu se pricepe la așa ceva, dar, după cum ați văzut, e periculos și pentru cei care spun că se pricep. E riscant, orice ar vrea să spună unii cu echipamente să zică. Sunt pietre mari, apa e mare și a adus bușteni, lemne pe albie, cine știe ce o mai fi pe acolo, că noi nu avem cum să coborâm să o vedem”, spune edilul.