Furau gazolină cu tonele. Cum au scăpat!

Mai mulți gorjeni din zona Târgu Cărbunești, acuzați de furt de combustibil direct din conducte, au scăpat de închisoare, pentru că faptele s-au prescris.

Și era normal să scape, câtă vreme ancheta și judecata au durat zece ani. Faptele au fost comise în 2014, rechizitoriul a fost făcut în 2018, iar Judecătoria Târgu Cărbunești a constatat zilele trecute prescrierea faptelor.

În dosar erau inculpate 29 de persoane. “În actul de sesizare al instanței s-a reținut că investigaţia penală în prezenta cauză are ca obiect activitatea infracţională desfăşurată pe parcursul a aproximativ 6 luni, începând cu data de 17.09.2014, până la data de 05.03.2015, când a fost întreruptă prin descinderile la domiciliile inculpaţior şi reţinerea acestora de către organele de poliţie”, se arată în documentul de la instanță.

“Ancheta vizează activitatea de sustragere şi comercializare ilicită a produselor petroliere realizată de un număr de 29 de inculpaţi, în decurs de 6 luni, numărul iniţial al acestora fiind mai redus, ulterior, după inculparea a 18 persoane, prin actul procesual din 06.03.2015 şi arestarea preventivă a 17 dintre aceştia, urmărirea penală a fost extinsă şi cu privire la alte persoane, în raport de datele şi probele descoperite şi administrate pe timpul cercetărilor ulterioare”, mai arată sursa citată.

Când vorbeau cu clienții la telefon, hoții foloseau termeni precum “ţuică, sarmale, porumb, lemne, tauri (un taur = capacitatea unui recipient), zeamă neagră, pentru a disimula adevăratul sens al discuţiilor, fiind evident că aceşti termeni nu reprezentau, în realitate, decât aşa zise sinonime argotice inventate pentru gazolină, motorină, ţiţei sau alte produse petroliere”.

Combustibilul era furat din conductele Petrofac. Ancheta a pornit după ce unii dintre suspecți au fost şi prinşi accidental, în trafic, în urma unui control de rutină al organelor de poliţie în data de 25.11.2014, ora 09:40, pe raza comunei Bengeşti-Ciocadia în timp ce transportau cantitatea de cca. 2000 litri produs petrolier în 2 recipiente cu capacitatea de o tonă fiecare, a cărei provenienţă deţinătorul nu a putut-o justifica. 

Chiar dacă au scăpat de răspunderea penală, gorjenii au de plătit prejudiciul, care este de ordinul sutelor de mii de lei.

Vizualizări: 4,291

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: