"Frumoasă era Sena pe sub florile mele", cartea unui fost ambasador, lansată la Târgu Jiu

Istoricul Adrian Cioroianu lansează, vineri, 9 iunie, la Târgu Jiu, volumul său intitulat "Frumoasă era Sena pe sub florile mele". Această carte reprezintă o cronică intimă a Parisului, orașul în care Adrian Cioroianu a îndeplinit funcția de ambasador al României la UNESCO între anii 2015 și 2020. Lansarea va avea loc vineri, 9 iunie, la Biblioteca Județeană "Christian Tell". Cartea este publicată de Editura Curtea Veche. 

În această carte, Cioroianu descrie experiențele sale trăite într-un apartament închiriat situat la etajul 5 al unui imobil de pe Cheiul Senei. Pe balconul său, acesta și-a amenajat o "grădină suspendată".

Volumul "Frumoasă era Sena pe sub florile mele" a fost publicat de editura Curtea Veche. Cartea invită cititorii să descopere Parisul prin ochii autorului, în timpul mandatului său ca ambasador UNESCO. Fiecare colț de stradă este un subiect de analizat, aprofundat sau admirat, deoarece istoria se regăsește pretutindeni. Cititorii vor descoperi scene de viață emoționante, vor fi captivați de dragostea autorului pentru cărți, librării și benzi desenate, vor degusta vinuri fine, atât românești, cât și franțuzești, vor explora anticariatele și vor hoinări prin târgurile de antichități surprinzătoare de la sfârșit de săptămână, vor simți parfumurile vechi și vor fi învăluiți de miresmele străzii. Vor admira plajele din Franța, de la Mediterană până la Atlantic, vor face schimb de legume în Vendee și vor savura o plachie cosmopolită cu pește local. Cioroianu împărtășește și învățămintele pe care le-a dobândit de la respectul francezilor pentru patrimoniu, participând la dezbateri despre terorism și religie, biblioteci și digitalizare, dezvăluind cum pandemia a influențat lumea. Autorul subliniază că legăturile culturale între țări și solidaritatea rămân cruciale, exprimându-și încrederea că soarta Franței de astăzi are o importanță determinantă pentru viitorul Europei.

Prin perspectiva sa lucidă de istoric, dar și prin umorul și jovialitatea sa, trecând prin evenimente politice, greve, mișcarea Vestelor galbene sau fenomenul #BalanceTonPorc, Adrian Cioroianu conturează în această carte portretul societății franceze din interior, conform informațiilor oferite de editură.

Vizualizări: 593

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: