Fotbalist la Pandurii, producător de flori la Drăguţeşti

A fost fotbalist la Pandurii, iar acum, împreună cu soţia sa, îşi petrece timpul în solarii, unde îngrijeşte zeci de mii de flori. A fost visul său să îşi dezvolte o afacere şi acum este cel mai mare producător din zonă. În cele şapte solarii din comuna Drăguţeşti, care se întind pe o suprafaţă pe peste 1500 metri pătraţi, produce toată gama de flori la ghivece.

Ana ANDREI

Ion Nicolae a început în urmă cu trei ani să se ocupe de creşterea florilor, activitate căreia îi dedică tot timpul. Ion Nicolae, cunoscut şi ca Robert, a jucat în anii 90’ la echipa de fotbal Pandurii, dar nu a mai continuat cu acest sport pentru că s-a apucat de afaceri. La ora actuală, în cele şapte solarii care se întind pe o suprafaţă de 1500 metri pătraţi şi în care există încălzire centralizată produce toată gama de flori la ghivece, de la muşcate, petunii, regina nopţii, salvie, cerceluşi, gazanii, gura leului, flori de piatră, garofiţe, la verbine. Fiecare floare trebuie îngrijită cu aceeaşi atenţie, trebuie udată, tratată împotriva bolilor şi curăţată de uscături. Seminţele sunt aduse din străinătate şi plantate într-un pământ special. „Noi am fost comercianţi de flori înainte. A fost un vis de-al meu să îmi fac o afacere. Acum mi-am mai cumpărat un hectar de teren unde cresc legume”, explică Ion Nicolae.

Greu cu desfacerea

Afacerea este una de familie, care a necesitat investiţii destul de mari, de până la 100.000 euro. Cu toate acestea rezultatele se văd după o perioadă îndelungată. A încercat să atragă şi fonduri europene, pe măsura 112, însă nu a reuşit din cauza birocraţiei. „Am avut în jur de 50.000 de ghivece. Muncim de trei ani de zile şi nu ne-am scos nici un sfert din banii pe care i-am investit. Este foarte greu să creşti flori pentru că este investiţia mare şi riscul pe măsură. Nu rezistă şi trebuie tratate pentru boli”, spune Ion Nicolae. Cel mai greu este să intre pe piaţă. Deşi are preţuri destul de mici, îi este foarte greu să intre pe piaţă. „Este greu cu desfacerea. Poţi să produci foarte multe flori, dar sunt foarte greu de vândut. Mulţi comercianţi vin şi cumpără en-gros din producţia noastră. De trei ani noi muncim şi profitul l-am reinvestit. Acum trebuie să muncim mult ca să câştigăm puţin”, mai precizează producătorul.

EXTINDERE

Cei doi soţi vor să îşi extindă afacerea şi să se orienteze şi spre plante de exterior, plante ornamentale, precum tui, trandafiri de grădină

PREŢURI

Producătorul vinde en-gros petunii, peste 50 de bucăţi de petunii costând între 5 şi 10 lei. Petuniile curgătoare între 11 lei şi 15 lei, petuniile mici 1 leu, iar cerceluşii sunt vânduţi cu 15 lei. „Preţurile sunt foarte bune, exact cum vin din Olanda”, precizează Ion Nicolae.

Vizualizări: 208

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: