Fostul rector al UCB: Nu trebuie să renunțăm la energia pe cărbune
Fostul rector al Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Luminița Popescu, a comentat pe pagina de socializare afirmația premierului Orban, potrivit căreia “cărbunele este condamnat ca resursă energetică”.
Luminița Popescu susține că, în timp ce premierul spune că trebuie să renunțăm la energia pe cărbune, “Germania a construit la Datteln o centrală nouă pe cărbune superior cu o putere instalată de 1,1 GW. Centrala Datteln va înlocui unitățile Dattlen 1-3 și Shamrock, va avea un randament de 45% și va fi echipată cu un sistem avansat de purificare a gazelor arse, cu mai multe trepte, care va elimina oxizii de azot, oxizii de sulf (GHG greenhouse gases – gaze cu efect de seră) și praful din gazele de ardere”.
Fostul rector a dat și exemplul Poloniei, care extinde “capacitatea de producție a termocentralei de la Opole (la 100 km de Katowice) cu încă două grupuri energetice, denumite Opole II, cu o putere instalată de aproximativ 1800 MW, (două grupuri de 900 MW fiecare). Proiectul de extindere a fost demarat în Februarie 2014. Termocentrala Opole II va avea un randament net de 46%, va fi dotată cu tehnologii avansate care vor reduce cu 20% emisiile de CO2 față de centralele convenționale pe cărbune, cu o durată estimată de operare de 35 de ani. Grupurile vor putea fi adaptate, din punct de vedere tehnologic, la facilități de captare și stocare a CO2. Noile grupuri vor fi echipate cu tehnologii de control strict al emisiilor de oxizi de azot, oxizi de sulf și particule solide (PM- Particulate matter), în acord cu regulile stricte ale UE”.
Cadrul universitar îi transmite lui Ludovic Orban că nu trebuie să renunțe la cărbune, ci să îmbunătățească tehnologia de ardere: “Așadar, țările care au o strategie energetică conectată la realitățile sociale înlocuiesc capacitățile vechi de producere a energiei pe cărbune cu capacități noi, moderne, echipate cu tehnologii care permit un control strict al gazelor cu efect de seră și al prafului din gazele de ardere. Pentru a realiza obiectivele de decarbonizare a economiei românești nu trebuie să renunțăm la energia pe cărbune, ci trebuie să înlocuim capacitățile vechi de producere a energiei cu unele noi echipate cu tehnologii moderne care să permită controlul strict al emisiilor de gaze cu efect de seră, în special al CO2”. (A.A.)