Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Fostul primar din Motru: Jianu şi Morega sunt ca şoarecele şi pisica

Fostul primar din Motru, Dorin Hanu, spune că oraşul este în cădere după plecarea sa şi că noii conducători, Gigel Jianu şi Cosmin Morega, sunt precum şoarecele şi pisica. Hanu spune că a încercat să-i împace pe primarul Gigel Jianu şi viceprimarul Cosmin Morega. Fostul primar mai spune că reducerea taxelor, propunere a PSD, PSRo, PMP şi ALDE, este „o aberaţie care va afecta toată viaţa cetăţenilor din Motru”. Gaura la bugetul local va fi de 2 milioane de lei. Hanu mai spune că oricum veniturile primăriei au scăzut foarte mult din cauza situaţiei CEO.  

Reporter: Cum comentaţi situaţia primăriei Motru?

Dorin Hanu: Eu am tot încercat să îi pun în legătură, să comunice, să facă ceva pentru că, după ei vor rămâne faptele, nu vorbele, nu certurile pe la televiziuni, pe la posturile de radio sau prin presă, dar văd că nu am cu cine să discut. Eu cred că nu este în regulă. Atât timp cât ei nu colaborează şi nu îşi unesc eforturile să facă ceva pentru această localitate, în condiţiile în care există un buget extraordinar de dificil în acest an. Eu am spus-o din ianuarie, de când s-a aprobat, şi în campania electorală le-am spus că eu nu ştiu de ce se înghesuie, nu ştiu ce-i aşteaptă la Primăria Motru. Veniturile au scăzut drastic cu preţul energetic. Ori Oltenia trece printr-o perioadă critică. Nu înainte de a pleca eu erau 15 miliarde deficit la cotele defalcate pe care ei nu şi le-au plătit. Să nu discutăm că cheltuielile au crescut anul trecut, de două ori, o dată în luna septembrie şi o dată în luna decembrie, prin hotărâri de Guvern prin care au crescut salariile o dată cu 12%, o dată cu 10%, am înţeles că de la 1 august vor creşte din nou. Vă daţi seama că cheltuielile au crescut exponenţial, iar veniturile, de asemenea. Am înţeles că acum au propus tot felul de proiecte de scădere a taxelor locale. Este o mare aberaţie şi o mare greşeală care va afecta în totalitate oraşul. Toată viaţa cetăţenilor din Motru va fi afectată de acest lucru.

Rep: Cine credeţi că ar trebui să facă un pas înapoi sau să cedeze?

D.H.: După câte ştiu eu, de când este lumea asta, de la cap se împute peştele. Capul este cel care trebuie să hotărască. Deci, şeful este cel care este frunte obştii acolo, indiferent la ce instituţie se află, este cel care pune la muncă, cel care dă de lucru la toată lumea, să discute cu toată lumea, să dialogheze, să colaboreze. Eu aşa am procedat şi uite că mi-a reuşit. Eu nu m-am dus cu doi consilieri după mine. M-am dus singur în 2004. Am găsit şi atunci datorii peste datorii. Nu m-am plâns la nimeni, mi-am văzut de treaba mea. M-am dus în stânga şi în dreapta şi am rezolvat problemele pentru că aşa trebuie să facă un manager. Am unit primăria, am desfiinţat „bisericuţele”. Astea sunt lucruri elementare ale unui manager, care trebuie să le ştie. Eu le-am tot spus acest lucru, dar văd că nu a avut niciun efect asupra lor. Ei nu fac altceva decât să fie ca şoarecele şi pisica. Asta este mentalitatea şi nu vor să înţeleagă că, numai punând osul la muncă, zbătându-se în stânga, dreapta, la Guvern, discutate aceste probleme, se pot aduce venituri, bani.

Rep: Aţi lăsat datorii la primărie?

D.H.: Vă spun eu cât sunt arieratele. Arieratele, este, ştiţi şi dumneavoastră, datoria mai mare de 90 de zile, care nu au fost plătite. Sunt în jur de 4 miliarde. 4 miliarde are orice comună din judeţul ăsta, vă asigur eu! Astea sunt arieratele reale pe care ie trebuie să le declare acum, nu ce se vehiculează că avem datorii la UATAA, la Direcţie. Dom’le, ălea sunt societăţile Consiliului local. Trebuie să ai datorii ca să ai de unde să îi plăteşti. Sunt nişte discuţii de dragul de a se discuta. Eu toată ziua eram când la Consiliul Judeţean, când la Bucureşti. Ăsta era rolul unui conducător, nu să stea în birou toată ziua ca să se certe cu omologul lui, cu viceprimarul sau cu cine mai e pe acolo. Eu sunt foarte dezamăgit. Sincer vă spun. Am avut discuţii. Mi s-a părut că e înţelegere de ambele părţi, dar degeaba. După ce promiteau că vor discuta şi plecam, totul intra la normal. Patimile astea sunt foarte proaste pentru un conducător. Şi dacă nu reuşeşte să se educe, să treacă de aceste patimi, nu va face nimic. Timpul trece, imediat se duc cei 4 ani de zile şi lumea te judecă pentru ce ai făcut, nu pentru că ai apărut la nu ştiu ce post de radio, televiziune sau nu ştiu ce ziar. Lumea te judecă după fapte. Omul simplu nu se uită pe facebook că se ceartă X cu Y.

Vizualizări: 559

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: