Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Dian Popescu: La 1 septembrie vom reintroduce legea pe ordinea de zi

Legea Energiei, modificată în urmă cu câteva săptămâni, a fost retrimisă de Klaus Iohannis la Parlament. Legea a fost trimisă la promulgare pe 4 iulie, dar preşedintele a refuzat promulgarea. Iniţiatorul proiectului, Dian Popescu, susţine că preşedintele ţării a venit cu aceleaşi motivaţii ca ministrul energiei Victor Grigorescu. Senatorul de Gorj spune că va continua „războiul” împreună cu deputaţii Scarlat Iriza şi Vasile Popeangă, Legea Energiei urmând a fi reintrodusă pe ordinea de zi pe 1 septembrie.

  

Rep.: Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, nu a promulgat modificările la Legea Energiei. Care a fost motivaţia?

D.P.: Într-adevăr, Legea Energiei a fost retrimisă Parlamentului, dar motivaţia este una ambiguuă. Din punctul meu de vedere, nu ar fi existat motiv de retrimitere în Parlament. În motivare nu se vede a fi încălcată vreo lege existentă sau vreo directivă europeană. Practic, sunt aceleaşi motivaţii pe care le-a expus ministrul Victor Grigorescu.

Rep.: Mai concret, care au fost motivaţiile?

D.P: Motivaţiile au fost acelea că modificările aduse Legii Energiei vor crea perturbaţii în sistemul energetic. Aici îi dau dreptate domnului ministru pentru că băieţii deştepţi din regenerabile nu ar mai putea vinde în export energie subvenţionată de poporul român, iar motorul principal al sistemului energetic ar fi companiile de stat româneşti.

Rep.: Sunteţi dezamăgiţi, toţi cei care v-aţi zbătut pentru această lege. Ce veţi face în continuare?

D.P.: Sunt dezamăgit, dar războiul nu s-a închis. Vom reintroduce această lege pe ordinea de zi, pe 1 septembrie, o vom trece din nou într-o lună de zile, eu împreună cu domnul deputat Iriza şi cu domnul deputat Popeangă, iar a doua oară nu mai poate fi respinsă din punct de vedere constituţional. Deja am luat legătura cu specialiştii din Complexul Energetic Oltenia şi la 1 septembrie, legea va fi reintrodusă pe ordinea de zi. 

Rep.: Veţi reveni cu modificările din forma actuală sau veţi veni şi cu alte îmbunătăţiri la Legea Energiei?

D.P.: S-ar putea să mai operăm unele modificări astfel încât sistemul energetic naţional să fie salvat. Nu este posibil ca două mari companii româneşti, Hidroelectrica şi Complexul Energetic Hunedoara, să fie în insolvenţă, iar Complexul Energetic Oltenia să urmeze. Nu vom sta cu mâinile în sân şi nu vom lăsa sistemul energetic naţional să se prăbuşească şi nici Complexul Energetic Oltenia, în faţa intereselor venite din alte părţi. 

Vizualizări: 1,051

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: