Fost judecător, lăsat fără acces în propria curte. „Există cumetrii locale”
Situaţie de neimaginat pentru un fost magistrat gorjean, ieşit la pensie acum şi devenit avocat la Craiova. Venus Pârvulescu şi-a cumpărat o casă la Novaci, pe strada Gilortului, în speranţa că aici va putea să se retragă din când în când pentru a avea linişte. Şi-a dat însă repede seama că nu este dorit în zonă pentru că au început disputele şi procesele cu vecinii pentru câte o palmă de pământ revendicată de aceştia.
Surpriza cea mare pentru fostul judecător s-a produs la sfârşitul săptămânii trecute. Acesta a venit la Novaci pentru a-şi serba ziua de naştere, numai că, ajuns acasă, şi-a dat seama că trebuie să îşi lase maşina în stradă. Primăria s-a apucat să amenajeze un izvor care curge prin faţa proprietăţii sale şi lucrările făcute de un muncitor l-au obligat pe fostul judecător să îşi pună mâinile în cap. „Noi avem cadastru care arată că aliniamentul era drept, nu exista zidul acesta de 2 metri. Am zis că facem un zid de protecţie a izvorului, că el exista înainte de a se executa lucrările la apă şi canalizare, că atunci a fost distrus. Au început să sape şi am convenit că fac zidul de sprijin, bagă umplutură şi aduc la nivel cu şoseaua ca să am posibilitatea de acces inclusiv cu maşina. Ce au făcut e de nedescris. Proiectul presupune o platformă ca să las maşina, iar eu las acum maşina pe la vecini, pe terenuri virane. Dacă e un incendiu sau e nevoie de o salvare, ce face echipajul, vine cu sarsanaua. Orice om are acces la gospodăria sa”, spune Pârvulescu.
„Să mute porţile”
Primarul Dumitru Leuştean spune că şi fostul judecător poate să aibă acces la proprietatea sa dacă îşi mută porţile. Operaţiunea nu este însă una simplă pentru că de la şosea până la proprietate există un şanţ de vreo doi metri, plus că totul se află într-o curbă semnalizată ca fiind foarte periculoasă pentru şoferi. „E un fost conflict între cele două gospodării, care s-a încheiat cu o hotărâre definitivă şi s-a pus în aplicare aşa cum se vede. Accesul respectivului poate fi rezolvat în partea cealaltă decât cea care a fost. Este un conflict care nu a fost deloc greu de identificat. Instanţa a dat soluţia, iar ceea ce facem noi e la solicitarea cetăţenilor din zonă. A trebuit să facem o modernizare şi o reabilitare a uneia dintre cele mai bune fântâni din zonă. Vin foarte mulţi cetăţeni aici după apă pentru că e de calitate. Era normal să facem modernizarea. La solicitarea dânşilor, canalizarea a fost ridicată la nivel, iar când eu aveam contract de reabilitare a străzii i-am solicitat să mutăm accesul pe zona cu canalizarea şi a refuzat. Ulterior dorea şi varianta asta, dar acum îmi pare rău, va trebui să îşi facă totul pe cheltuială proprie”, afirmă edilul.
„Porţile nu pot fi mutate”
Fostul judecător nu e de acord cu soluţia oferită de edil pentru că pe terenul pe care ar trebui să îşi mute porţile există un arin, arborele fiind unul destul de voluminos. Şi mai există şi alte motive pentru care soluţia respectivă e considerată de Pârvulescu de neacceptat. „Dacă e să mutăm porţile, ar trebui să reconfigurăm gardul, să tăiem un arin plus că pe aici trec reţelele de apă şi electricitate, cablul fiind tras prin pământ. Faptul că vecina e jurista primăriei, normal că face orice e posibil să ne şicaneze, că despre altceva nu e vorba. Nicio instanţă nu va da o decizie prin care să nu ai acces la tine în curte. Nu există nicio altă variantă de acces. Eu am fost judecător la Târgu Cărbuneşti şi le ştiu mentalitatea celor din zonă. Pentru o palmă de pământ sunt în stare să îţi ia gâtul. Raţionamentul lor e foarte îngust, iar dacă au duşmănie pe un vecin, nu îl iartă niciodată. La Judecătoria Novaci s-au dat hotărâri în favoarea lor, iar prin cale de atac toate au fost anulate la Tribunalul Gorj. Toate, deci despre asta nu mai e loc de discuţii. Există cumetrii locale şi nu ai ce face, trebuie să treci pe la Judecătoria locală cu procesele”, afirmă ex-judecătorul.
Izvorul cu apă bună
Toate acestea se întâmplă pentru că în faţa gospodăriei fostului judecător se află un izvor a cărui apă este apreciată de foarte mulţi oameni. Chiar şi Venus Pârvulescu declară că tot timpul a fost de acord cu amenajarea zonei tocmai pentru că ştie că oamenii apreciază apa acestui izvor. Fostul magistrat nu şi-a imaginat însă niciodată că nu va mai avea însă acces la terenul său. „Noi am ţinut cont că vin oamenii să ia apă de la acest izvor şi pe cadastru putem dovedi, am cedat din terenul nostru pentru a se face această amenajare. Sunt perioade de secetă şi doar aici e apă şi de aceea am cedat, am retras noi gardul. Intram înainte cu maşini pentru a construi, acum nici cu roaba sau pe picioare nu se mai poate. Am muta porţile, dar nu putem astupa canalizarea, nu mi-au dat nicio hârtie cu acceptul că pot lucra pe domeniul public. Era foarte simplu să facă accesul pe vechiul amplasament şi oamenii puteau veni la izvor fără probleme dacă făceau ei treptele spre izvor pe partea pe unde vor să îmi mut eu porţile. O să mergem la instanţă şi chiar la Parchet pentru abuz în serviciu. Ei nici măcar nu au Plan Urbanistic Zonal, deci lucrează de capul lor. Fac totul din ambiţie, ca să arate cât sunt de tari în plan local”, mai spune fostul magistrat.