Firme precum Artego sau GRIMEX, excluse (inițial) din FTJ
Până la un miliard de euro ar putea ajunge în Gorj din Fondul pentru Tranziție Justă, spun politicienii, bani care ar urma să compenseze pierderile economice și sociale pe care unele regiuni le vor avea după închiderea carierelor miniere. Nicolae Ivăniși, coordonator politic al Alternativei pentru Demnitate Națională Gorj, a avertizat în ultimele săptămâni cu privire la faptul că banii sunt acordați mai mult pentru consultanță și mici afaceri, nu pentru marea industrie. Amendamentele adoptate acum câteva zile întredeschid ușa și pentru marile întreprinderi, finanțarea acestora fiind însă trecută la “excepții”.
Închiderea unor cariere miniere din Gorj nu înseamnă doar câteva mii de pensionări din Complexul Energetic Oltenia. Firme mari din Gorj vor trebui să își regândească activitatea.
Vorbim, de exemplu, de Artego Târgu Jiu, producător de benzi de cauciuc pentru carierele miniere, o firmă cu peste o mie de angajați. Vorbim de GRIMEX și de alte uzine de reparații din Gorj, care preponderent au lucrat pentru minerit. Vorbim de firme de transport, care duc la serviciu și apoi acasă cei 12.000 de salariați ai Complexului Energetic Oltenia. Vorbim de firmele care produc echipamente de protecție, de firme care transportă cărbune, de Minprest Rovinari care își va reduce activitatea la jumătate, de asemenea o firmă cu peste o mie de salariați.
Pentru toate aceste firme, Fondul pentru Tranziție Justă nu asigura soluții până acum câteva zile, dar și în prezent lucrurile sunt incerte. Nicolae Ivăniși, coordonator politic al ADN Gorj și candidat la alegerile locale din 27 septembrie, a spus că banii trebuie folosiți pentru activități de producție. “Trebuie să închidem o capacitate de energie pe cărbune? În regulă, o închidem, dar punem alta în loc de aceeași putere, energie curată. Banii trebuie cheltuiți pentru a face activități de producție, unde oamenii să aibă salarii decente. În producție, repet. Nimeni nu ne va da bani de la UE pentru producție, să țineți minte ce vă spun”, declara Ivăniși zilele trecute la un post local de televiziune.
Europarlamentarul USR-PLUS, Dacian Cioloș, prezent sâmbătă la Târgu Jiu, a spus că au fost depuse amendamente care au extins posibilitatea de folosire a banilor din Fondul pentru Tranziție Justă. “Acest fond poate să fie folosit pentru aproape orice proiect, inclusiv pentru a finanța companii mari, care au nevoie de restructurare, sau companii mari care vin să investească, pentru a crea locuri de muncă aici. Este o excepție, pentru că în general nu se dau bani pentru companii mari, care ar trebui să atragă de pe piața de capital”, a spus Dacian Cioloș.
Într-adevăr, în documentul inițial puteau fi dați bani pe producție doar pentru întreprinderile mici și mijlocii. Ori firmele afectate din Gorj au peste 500 sau chiar peste o mie de angajați. Săptămâna trecută a fost adoptat un amendament, care sună așa: “(ea) investițiile în întreprinderi, altele decât IMM-urile, care implică transferul de locuri de muncă și de procese de producție dintr-un stat membru în altul sau într-o țară terță”. Asta înseamnă că un investitor străin care își mută producția în Gorj poate să primească finanțare din FTJ, acest amendament nereferindu-se la firmele locale.
Un alt amendament arată că: “12a) Sprijinirea investițiilor productive în întreprinderi, altele decât IMM-urile, prin intermediul FTJ ar trebui să se limiteze la regiunile mai puțin dezvoltate și regiunile de tranziție, astfel cum se prevede la articolul 102 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. .../... [RDC]”. Acest amendament, destul de neclar, ar perminte și finanțarea restructurării marii industrii din Gorj.
Fondul pentru Tranziție Justă prevede însă finanțarea unor proiecte diverse, de la recalificarea forței de muncă la consultanță pentru deschiderea unor afaceri, de la turism sustenabil la investiții sociale, de la programe de cercetare la transport ecologic, de la inovare digitală la investiții în cultură. Orice, numai producție nu, decât pe segmentul de IMM-uri. Ori Gorjul va fi nevoit să închidă sau să restructureze marea industrie.
Subiectul acesta, al riscului ca marea industrie să dispară odată cu mineritul, este temă de campanie electorală numai la ADN Gorj, un partid mic, care participă pentru prima dată în acest an la alegerile locale. Ivăniși spune că nu cei de la Comisia Europeană sunt de vină. “Nu sunt vinovați ei, care sunt niște escroci simpatici și își trag spuza pe turta lor. Țările lor trebuie să progreseze, să aibă forță de muncă, să aibă salarii mari, să producă și să vândă proștilor ca noi. Ei nu au interesul să vină să îți împingă bani cu pompa ție, în România, să ai tu producție, să trăiești tu bine. Niciodată. Noi trebuie să rămânem o colonie, o țară de consum, să ronțăim permanent de la ei”, a spus Ivăniși, concluzionând: “Copiii noștri o vor duce mai rău decât noi, din vina noastră”.
În schimb, tema beneficiilor aduse de Fondul pentru Tranziție Justă este temă de campanie pentru Alianța USR-PLUS, celelalte partide abordând puțin spre deloc acest subiect, deși următorii cinci ani vor aduce închiderea unor cariere miniere din Gorj și a unor grupuri energetice pe lignit din Oltenia, impunând o regândire a economiei din regiune.