Firma care a livrat stâlpii la Lupeni, contracte la CEO. Boza: Facem verificări!
O firmă din Târgu Jiu a intrat în centrul atenției după ce ar fi livrat stâlpi hidraulici minei Lupeni, locul unde și-au pierdut viața doi ortaci care au fost prinși în subteran. Patronul firmei susține că problemele semnalate nu au legătură cu mina Lupeni și că ar fi doar o problemă ce ținea de documente. Firma ar fi avut însă probleme și cu Complexul Energetic Oltenia, care a refuzat mai multe plăți din cauza unor materiale neconforme.
Sindicaliștii din Valea Jiului s-au plâns de calitatea stâlpilor pe care Complexul Energetic Hunedoara i-ar fi cumpărat de la o firmă din Gorj. Firma a avut contracte inclusiv cu Complexul Energetic Oltenia. În urmă cu câțiva ani, s-au judecat pentru o plată de câteva sute de mii de lei. „Nu am livrat produse vechi sau neconforme. Din lipsă de documente, nu că am dat produse care nu au fost bune pe parte tehnică. Nu există așa ceva. La CEO, m-am judecat pe faptul că nu ne-au plătit produsele. Le-au luat, le-au folosit, dar nu ne-au dat banii”, transmite directorul firmei vizate, Gheorghe Coiculescu.
„Au minerii pe conştiinţă!”
Liderii de sindicat din minerit susțin că, nu de puține ori, atât Complexul Energetic Oltenia, cât și cel din Hunedoara, au primit marfă neconformă de la diverse firme. „Au pe conștiință minerii de la Petroșani care au murit la Lupeni cu acel utilaj învechit. În România, nu se mai produce. Anumiți indivizi iau la preț de fier vechi aceste utilaje, inclusiv de la noi, le revopsesc și le duc acolo. Dau unii niște avize de verificare și pun în pericol viețile oamenilor. Și la CEO, minerii primesc niște componente vechi și de o calitate proastă, care le pun viața în pericol”, a fost apelul sindicalistului Constantin Crețan.
Boza: Nu au fost probleme de calitate
Sorin Boza, managerul companiei, a anunțat că va face verificări. A admis, totuși, că producătorul de energie a avut probleme cu firma vizată: „Am cerut o analiză la departamentul de Achiziții. Din punct de vedere tehnic, nu au fost probleme. Au fost trei contracte, dar nu ceva grav. Niște roți dințate, niște echipamente pentru un reductor. Am înțeles că în anii trecuți au mai fost niște contracte cu această firmă. Nu au fost probleme de calitate, ci de întârziere în a livra anumite repere. Există probleme pe un contract care este încă în litigiu cu Complexul Energetic Oltenia. Anul acesta, din contractele pe care le-am avut, nu au fost probleme”.
Cu toate acestea, Boza a dat asigurări că viața minerilor și energeticienilor din Gorj nu este pusă în pericol, iar echipamentele sunt verificate permanent: „Contractele pe care le-am avut cu această companie nu influențează siguranța activității. Sunt piese de schimb. De exemplu, vine o piesă care nu merge, nu merge nici reductorul. Nu pune în pericol viața minerului. La Hunedoara, este altfel. Am înțeles că erau stâlpii, grinzile. Aici, problemele pot apărea în oprirea unui echipament ori întârzierea de pornire”.