Filiala Lignitului, divizată din CE Oltenia

Acționarii Complexului Energetic Oltenia vor discuta în ședința din august despre o nouă divizare a societății, prin separarea Filialei Lignitului.

Măsura este prevăzută în planul de restructurare, aprobat prin decizia Comsiei Europene din ianuarie 2022.

“Planul de restructurare implică eliminarea treptată a lignitului prin închiderea unităților energetice pe bază de lignit și a minelor de lignit. Deși a prezentat, ca măsură de limitare a denaturărilor concurenței, închiderea unităților pe bază de lignit, însoțită de închiderea corespunzătoare a minelor de lignit, România recunoaște în același timp că, pe baza noilor ipoteze privind prețul certificatelor de CO2, niciuna dintre unitățile existente exploatate de CE Oltenia nu este viabilă”, se arată în decizie.

Iată ce unități vor face parte din noua societate, potrivit deciziei:” În ceea ce privește eliminarea treptată a lignitului, autoritățile române s-au angajat să creeze o filială distinctă a societății CE Oltenia („filiala de lignit”), care va îngloba și exploata unitățile energetice pe bază de lignit existente și activele conexe ale societății CE Oltenia care nu sunt vizate de trecerea la gaze naturale sau surse regenerabile de energie. Contabilitatea filialei de lignit va fi clar separată de contabilitatea societății CE Oltenia. Capacitățile de lignit în chestiune ar trebui să scadă în timp și, în cele din urmă, să fie eliminate treptat, conform calendarului național de eliminare treptată a lignitului”.

Decizia ar fi trebuit luată mai devreme, potrivit aceleiași surse: “Autoritățile române s-au angajat, de asemenea, să demareze procesul de înființare a filialei de lignit după aprobarea de către Comisie a planului de restructurare al CE Oltenia și să încheie acest proces înainte de sfârșitul perioadei de restructurare, conform următorului calendar orientativ: decizia de începere a procesului de divizare a activităților din domeniul lignitului în februarie sau martie 2023, pregătirea proiectului de divizare a activităților din domeniul lignitului în martie sau aprilie 2023, divizarea efectivă a activităților din domeniul lignitului în septembrie sau octombrie 2023. În orice caz, autoritățile române s-au angajat să creeze filiala de lignit înainte de sfârșitul perioadei de restructurare, adică înainte de sfârșitul anului 2026. La crearea filialei de lignit se va lua în considerare interdependența cu alte măsuri prevăzute în planul de restructurare, cum ar fi operațiunile de capital (majorarea/reducerea capitalului social, divizarea unității Craiova II) sau crearea de entități cu scop special pentru noile investiții”.

Vizualizări: 2,839

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: