Federaţia Mine-Energie, îngenuncheată de Ciurel!
Situaţie de neimaginat cu câteva săptămâni în urmă, când conflictul dintre liderul sindical Marin Condescu şi managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, ţinea prima pagină a ziarelor. Federaţia Naţională Mine Energie este aproape de a deveni istorie după ce administraţia a decis să nu mai strângă cotizaţiile de la membrii de sindicat, acum FNME fiind pusă în situaţia de a-şi da afară proprii angajaţi, însuşi Condescu urmând să presteze ca lider sindical în mod voluntar, fără bani de la cei pe care îi reprezintă.
Marin Condescu nu a pierdut până acum bătălii nici măcar în calitate de preşedinte la Pandurii Târgu Jiu, ca şef al Federaţiei Naţionale Mine Energie reuşind să poarte negocierile în aşa fel încât cei pe care îi reprezintă de două decenii să nu fie disponibilizaţi fără plăţi compensatorii sau să fie trimişi acasă cu mâinile în buzunar. Şi totuşi, acum, Federaţia Naţională Mine Energie a ajuns în situaţia de a disponibiliza de pe 15 septembrie nouă din cei zece angajaţi pe care îi are. Asta nu este însă totul, pentru că preşedintele Marin Condescu şi prim-vicepreşedintele Ion Ruşeţ vor lucra voluntar, cel din urmă precizând ieri că de pe 16 septembrie va activa pe un post în Complexul Energetic Oltenia pe care a fost încadrat înainte de a fi salariat al sindicatelor.
Cotizaţiile nestrânse
Ca să se ajungă aici nu a fost nevoie de cine ştie ce manevră, ci doar de o decizie a administraţiei Complexului Energetic Oltenia. Administraţia a decis să nu le mai reţină membrilor de sindicat cotizaţia către FNME pe statul de plată, fiecare dintre aceştia urmând să îşi achite individual cotizaţia, lucru pe care însă prea puţini mineri şi energeticieni l-au făcut. FNME a contestat în instanţă decizia respectivă, dar până la finalizarea procesului organizaţia sindicală a rămas fără fonduri, Ruşeţ menţionând că doar o secretară de la biroul din Bucureşti al Federaţiei nu a fost inclusă pe lista disponibilizaţilor. „Noi de trei luni nu am mai primit fonduri şi acum suntem în situaţia de a nu mai avea bani. S-au dat deja preavizele la nouă din cei 10 angajaţi pe care îi aveam şi de la mijlocul lunii toţi vor fi în şomaj. Situaţia este una fără precedent, care duce practic la diminuarea foarte mare a forţei pe care Federaţia Naţională Mine Energie o avea până de curând”, declară Ruşeţ.
Voluntarii din fruntea FNME
Prim-vicepreşedintele FNME a fost senator PDL în mandatul trecut, iar la începutul anului a revenit în mişcarea sindicală, după ce a refuzat alte oferte de locuri de muncă, oferte pe care acum le regretă că nu le-a acceptat. Ion Ruşeţ nu exclude posibilitatea de a activa în perioada următoare într-un post de administraţie, cel pe care va lucra de pe 16 septembrie permiţându-i ulterior mutarea pe o astfel de funcţie. „Nu credeam că se va ajunge într-o astfel de situaţie, iar acum mă văd nevoit să accept să revin pe postul de jurist pe care am fost angajat în bazinul Jilţ înainte de a fi salariat al FNME. Practic, la Federaţie mai sunt bani parţial doar pentru salariul preşedintelui Marin Condescu, dar, din câte ştiu eu, de pe 15 septembrie încolo şi dumnealui va face voluntariat”, menţionează Ruşeţ.
Sindicate bogate… odată
De acum încolo FNME nu se va mai putea mobiliza împotriva unor eventuale abuzuri ale administraţiei decât dacă minerilor şi energeticienilor le va ajunge cuţitul la os. Liderii de sindicat nu sunt oameni care să moară de foame, iar după cum recunoaşte chiar Ion Ruşeţ, chiar dacă prin conturile FNME suflă vântul, alte sindicate membre stau destul de bine cu banii. „Nu mai sunt bani la Federaţie, dar asta nu înseamnă că nu sunt sindicate membre cu putere financiară. Sunt unele, şi nu dau acum exemple, care au şi un milion de lei în conturi. Sunt sindicate puternice, dar care folosesc aceşti bani pentru ele şi care le asigură existenţa în următoarele luni”, spune (încă) liderul sindical.
Marin Condescu nu a putut fi contactat pentru a comenta situaţia respectivă, fiind plecat în Portugalia pentru a semna contracte de achiziţie a unor jucători necesari echipei Pandurii Târgu Jiu, al cărei preşedinte este. Laurenţiu Ciurel îl vrea însă îndepărtat pe Condescu şi din fruntea echipei de fotbal, managerul privat cerând schimbarea respectivă de mai multe luni, odată cu izbucnirea în primăvară a neînţelegerilor dintre administraţie şi sindicatele miniere.