Fac mii de perechi de pantofi ca să se elibereze mai repede
Deţinuţii din Târgu Jiu fac mii de perechi de încălțăminte pe lună ca să se elibereze mai repede din penitenciar. Munca lor aduce un venit de zeci de mii lei lunar Penitenciarului Târgu-Jiu. Este vorba de 80 de persoane private de libertate, care desfășoară activități productive pentru un agent economic din Lugoj, în cadrul unui punct de lucru amenajat în interiorul Penitenciarului Târgu-Jiu. Deținuții care fac această activitate pleacă mai repede acasă, dar primesc și bani pentru munca prestată.
La punctul de lucru amenajat de către SC Rilug Lugoj în cadrul Penitenciarului Târgu-Jiu, mai exact la Gospodăria Agrozootehnică, se asamblează lunar 15.000 de perechi de pantofi de către aproximativ 80 de persoane private de libertate care își desfășoară activitatea aici. Persoanele private de libertate lucrează aici cinci zile pe săptămână, câte 10 ore pe zi, interval orar care cuprinde pauza de masă și plimbarea zilnică. „Persoanele private de libertate care desfășoară activitatea la asamblarea încălțămintei încasează bani ca urmare a muncii prestate și au zile câștig, adică la 3 zile muncite se consideră executate patru, iar pe lângă asta primesc și credite care ulterior se transformă în recompense. Câștigul în bani se acordă în funcție de numărul de perechi de încălțăminte cusute de fiecare persoană privată de libertate, iar tarifele pentru coaserea încălțămintei diferă în funcție de modelul executat. În urma muncii prestate de persoanele private de libertate, Penitenciarul Târg-Jiu încasează în fiecare lună între 50.000 și 60.000 de lei, bani care sunt folosiți pentru plata celor care muncesc și pentru îmbunătățirea condițiilor”, a declarat Lavinia Lupu, purtător de cuvânt Penitenciarul Târgu-Jiu.
Şi-a învățat colegii să coase încălțăminte
Coaserea componentelor încălțămintei se face manual, cu ac și ață, iar degetele sunt protejate cu degetare din piele. Toate materialele sunt asigurate de firma beneficiară, iar în acest proces tehnologic nu sunt folosite substanțe, soluții sau adezivi. Una dintre persoanele private de libertate care își desfășoară activitatea în acest sector a venit în 2005 de la Penitenciarul din Craiova și i-a învățat pe colegii de la Târgu-Jiu cum se asamblează încălțămintea. „În 2005, când au venit pantofii aici, numai 2 persoane lucrau. Eu am venit de la Craiova și învățasem acolo cum se face și i-am învățat pe cei de aici să coase. Pe atunci verificam sacii care erau gata. Colegilor le-a părut bine că puteau să facă și ei ceva, să plece mai repede acasă. Acum mai am și eu o lună și o să intru în comisie. Cât am stat aici, cred că am făcut pantofi de am încălțat tot Târgu-Jiul”, a spus unul dintre cei care se pricep la coaserea pantofilor.
I s-a redus pedeapsa cu aproximativ o lună
Pentru foarte multe persoane private de libertate, activitatea aceasta este un bun prilej pentru a-și reduce pedeapsa, dar și pentru a uita că sunt în spatele gratiilor. ”Eu din decembrie lucrez la pantofi. De atunci am redus din pedeapsă 32 de zile. Contează foarte mult. Am avut 4 ani și 8 luni de executat și am făcut 2 ani și 8 luni. Luna viitoare o să intru în comisia de eliberare condiționată. Trece timpul mai repede când lucrez. Fac aproximativ 23 de saci de pantofi pe lună. Pentru că dosarul meu încă se judecă în civil, nu am putut decât la pantofi să lucrez”.