Expoziție documentară și decernarea Premiului Național „Restitutio. Brâncuși”, la Târgu Jiu
Asociația culturală Tătărescu și Organizația Femeilor Antreprenor OFA UGIR Gorj, în parteneriat cu Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu”, organizează în perioada 19 – 24 Februarie 2024, la Muzeul de Artă din Târgu Jiu, Expoziția documentară „Brâncuși în presa interbelică românească (1923 – 1939)”.
Deschiderea expoziției va avea loc luni, 19 februarie 2024, de la ora 15:00, cu ocazia celebrării Zilei Naționale Brâncuși.
Proiectul își propune să aducă în fața publicului personalitatea și opera sculptorului Constantin Brâncuși prin intermediul articolelor publicate în diverse ziare și reviste românești în perioada interbelică: „Timpul”, „Patria”, „România”, „Universul literar”, „Adevărul”, „Rampa”, „Vremea” ș.a., transmit organizatorii expoziției.
În cadrul evenimentului de la Muzeul de Artă din Târgu Jiu, va fi anunțat și Premiului Național „Restitutio. Brâncuși”.
Asociației cultural-istorice Pleniceanu și Asociației culturale Tătărescu li s-a alăturat din acest an și OFA UGIR Gorj în acordarea acestui premiu oferit anual unei personalități din domeniul cultural care prin opera și activitatea sa contribuie la promovarea personalității universale a sculptorului gorjean.
Ziua Națională Brâncuși este sărbătorită din anul 2015, anul acesta împlinindu-se 148 de ani de la nașterea sculptorului care a lăsat posterităţii o operă impresionantă, de o mare complexitate tematică, lucrările sale numărându-se, în prezent, printre marile creaţii artistice ale lumii.
În cadrul expoziției de la Târgu Jiu vor fi expuse articole apărute între anii 1923 – 1939 în presa din România, despre viața și opera sculptorului gorjean stabilit la Paris. Unul dintre acestea, apărut în ziarul „Patria” de la Cluj, în 1928, cu titlul „Scrisoare din Paris. Arta sculptorului Brâncuși judecată de justiția americană” prezintă celebrul proces prin care Brâncuşi s-a judecat cu statul american, pentru ca lucrările sale să fie recunoscute din punct de vedere artistic, intrând în istorie și schimbând concepţia asupra artei moderne.