Versnisajul expoziției ”Masa Tăcerii”. Dialog cu Brâncuși
Începând cu 18 februarie și până pe 3 martie 2024, Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu găzduiesc o expoziție de excepție intitulată „Masa Tăcerii”. Proiectul curatoriat de sculptorul Liviu Mocan prezintă lucrările unor artiști remarcabili care au fost distinși cu prestigiosul Premiu Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.
Vernisajul expoziției are loc pe 18 februarie 2024, la sediul ICR din strada Aleea Alexandru nr. 38, începând cu ora 18:00, și va fi deschis de criticul de artă Ruxandra Dreptu. Un moment special al serii constă în șansa publicului de a intra în „dialog cu Brâncuși” prin intermediul realității virtuale.
Programul evenimentelor include o conferință captivantă intitulată „Constantin Brâncuși, între tradiție și modernism”, susținută de dr. Sorin Lory Buliga. De asemenea, va avea loc lansarea cărții „Istoricul Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, din documente de arhivă (perioada 1937-1989)”, scrisă de dr. Sorin Lory Buliga și Adina Andrițoiu.
Duminică, 18 februarie, se anunță o zi completă dedicată artelor și culturii:
La ora 17:00, dr. Sorin Lory Buliga va susține o conferință intrigantă intitulată „Brâncuși între tradiție și universalitate”, oferind o interpretare complexă a operei brâncușiene.
La ora 17:40, istoricii Sorin Lory Buliga și Adriana Andrițoiu vor lansa cartea „Istoricul Ansamblului Monumental realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, din documente de arhivă (perioada 1937-1989)”, aducând în atenție detalii și analize inedite despre creația maestrului la Târgu Jiu.
La ora 18:00, se deschide expoziția „Masa Tăcerii”, aducând în lumina reflectoarelor lucrările artiștilor câștigători ai Premiului Național „Constantin Brâncuși” oferit de Institutul Cultural Român. Printre aceștia se numără nume precum Liviu Mocan, Aurel Vlad, Peter Jacobi, Mircia Dumitrescu și alții. Expoziția va include și creații ale altor artiști distinși la simpozioanele internaționale de sculptură „Constantin Brâncuși”.
La ora 18:30, publicul va avea ocazia să experimenteze realitatea virtuală în cadrul evenimentului „Dialog cu Brâncuși”, prezentat de Drd. Florin Marc de la Școala Doctorală de Teatru și Film UBB Cluj-Napoca.
Expoziția "Masa Tăcerii" se bucură de deschiderea largă, fiind accesibilă publicului de luni până duminică, între orele 11:00 și 19:00, până la data de 3 martie 2024. Intrarea este liberă. Evenimentele sunt organizate în contextul Zilei Naționale Constantin Brâncuși.