Expoziţie de păpuşi şi marionete la Târgu Jiu
Copiii care au mers ieri la Muzeul Judeţean Gorj au avut parte de o mare surpriză. Personajele despre care au citit în cărţile de poveşti le-au fost prezentate ieri în cadrul unei expoziţii de păpuşi şi marionete. Expoziţia este a Teatrului de Păpuşi din Craiova şi conţine şi obiecte cu o vechime de zeci de ani, folosite de-a lungul timpului în piese de teatru.
Expoziţia de scenografie este intitulată “Cartea, Păpuşa, Povestea”. A fost structurată pe două secţiuni, una care cuprinde numai personaje din poveştile româneşti precum Sarea în bucate, Ursul păcălit de vulpe, Harap Alb sau Capra cu trei iezi şi o alta cu personaje din poveştile universale precum Alba ca zăpada, Cavalerii mesei rotunde, Prinţul broască sau Motanul încălţat. “Este cumva o trecere prin istoria noastră de 66 de stagiuni, cu poveşti româneşti, universale, poveşti pentru copii mici, mai mari, diverse stiluri, diverse epoci, practic am încercat să reconstituim din atmosfera unui spectacol şi am încercat să recompunem mici poveşti pe care copiii şi toţi spectatorii le pot vedea pe scena noastră. Expoziţia se numeşte Cartea, Păpuşa, Povestea pentru că şi un spectacol de teatru pleacă de la o carte, de la o poveste scrisă”, a declarat Adriana Teodorescu, manager al Teatrului “Colibri” din Craiova.
Reprezentanţii teatrului de păpuşi din Bănie au luat decizia de a nu eticheta exponatele pentru a-i stimula pe cei mici să citească poveşti, astfel încât să recunoască uşor fiecare personaj. Cei care nu au citit cărţile de poveşti au avut probleme în recunoaşterea personajelor. “Povestea mea preferată este Ursul păcălit de vulpe. Am recunoscut personajele, sunt în cealaltă sală. Păpuşa care mi-a plăcut cel mai mult a fost cea a împăratului, dar nu ştiu din ce poveste este. O să întreb ca să citesc cartea”, a spus Tudor Şomăcescu, în vârstă de 9 ani.
Expoziţia conţine circa 200 de păpuşi şi marionete. Cele mai vechi exponate sunt câteva măşti supradimensionate care au fost realizate acum circa 50 de ani. Exponatele vor rămâne la Muzeul Judeţean până în data de 20 august.