Expoziţia de la Parlament va fi licitată

“Acasă la Brâncuşi”, expoziţia de artă fotografică vernisată la Palatul Parlamentului în 22 septembrie 2009, la sala care poartă numele marelui sculptor gorjean, nu se mai întoarce în Gorj, acasă la Brâncuşi. Realizatorul acesteia, artistul fotograf Teodor Dădălău, a donat toate cele 160 de lucrări principalilor organizatori - Camera Deputaţilor şi fundaţia Ion Bălan, care vor face demersurile legale pentru licitarea acestora, peste o lună, la finalul timpului expoziţional. Sumele adunate vor bucura o parte din gorjenii mai puţin norocoşi, cazuri umanitare şi sociale care necesită sprijin urgent.

Considerată de către Alexandru Păsărin, preşedintele Ligii culturale Fii Gorjului, drept “fără îndoială, una din cele mai mari acţiuni culturale nu doar ale judeţului, ci ale întregii ţări”, expoziţia realizată cu sprijinul fundaţiei gorjene Ion Bălan a “uluit” într-atât, aşa cum spuneau participanţii la vernisaj, încât tablourile au fost solicitate încă din seara prezentării lor. De aici a pornit ideea artistului de a-şi dona lucrările pentru ca valoarea lor să folosească “celor mai trişti ca noi”.

Expoziţia aduce vizitatori şi astăzi

După ce la deschidere a adunat laolaltă oameni de cultură, politicieni şi gorjeni plecaţi de mult de-acasă, “Acasă la Brâncuşi” aduce zilnic zeci de oameni în sala Constantin Brâncuşi a Parlamentului României. La numai o săptămână de la vernisare, în discreta carte de onoare care ştie povestea multor expoziţii semnate Teodor Dădălău, lăsată de artist la îndemâna vizitatorilor, s-au umplut deja pagini întregi cu cuvinte care ar unge sufletul oricărui gorjean… Sunt scrise în limba română, engleză, franceză, bulgară, rusă şi chiar chineză, toate impresii dintr-o “călătorie aproape reală în ţara care l-a dat lumii pe părintele sculpturii moderne”, aşa cum a văzut traseul expoziţional Pierre-Louis Fardeau, un oaspete francez, profesor în ştiinţe matematice, sosit alături de un grup de studenţi cărora le e dascăl, să viziteze clădirea înscrisă pe locul 2 ca mărime în Cartea Recordurilor, după Pentagon. 

Oaspeţii care păşesc peste pragul sălii-gazdă în lumea lui Brâncuşi primesc de la ghizi albume ce conţin imagini din Gorj cuprinse în expoziţie, adevărate cărţi de vizită ale judeţului, pe care le vor duce acasă, odată cu dorinţa de a vedea la propriu locurile surprinse de aparatul maestrului fotograf. Ion Aurel Gârjoabă, cunoscut pictor argeşean, dar un obişnuit al plaiurilor gorjene, apreciază că “sunt cu atât mai reprezentative fotografiile tocmai pentru că nu sunt făcute la întâmplare: selectând motivul şi momentul, artistul realizează adevărate compoziţii picturale, capabile să rivalizeze cu imaginea autentică”.

Am venit să văd şi să simt cum arată Gorjul lui Brâncuşi…

“Acasă la Brâncuşi” a adus în sala expoziţională critici de artă şi multe personalităţi naţionale, cu rădăcini în satul gorjenesc. Printre acestea, Sorana Georgescu-Gorjan, fiica celebrului inginer Ştefan Georgescu-Gorjan, corealizator al proiectului tehnic al Coloanei fără de Sfârşit, pentru care aducerea Gorjului aproape a fost o mare bucurie, boala împiedicând-o să ajungă pe meleagurile acestea : “Am venit să văd şi să simt din nou cum arată  Gorjul lui Brâncuşi”, a spus aceasta. Crescută în cultul lui Brâncuşi, Sorana G. Gorjean a fost şi rămâne de câteva decenii bune străjer neobosit asupra informaţiei corecte despre opera brâncuşiană. Filolog şi redactor de excepţie la publicaţiile în limba engleză ale Editurii Academiei Române, S.Georgescu-Gorjan a apreciat expoziţia gorjeană făcând comparaţie cu unul dintre filmele turnate despre locul în care s-a născut Brâncuşi, în 1976, la cererea BBC :  “ filmul a fost frumos, însă ceea ce văd aici reprezintă într-adevăr casa lui Brâncuşi”.

Gorjul a câştigat de două ori…

Marele absent în organizarea acţiunii culturale de la Bucureşti a fost Consiliul Judeţean, fapt remarcat de cei care trec pragul expoziţiei şi citesc lista organizatorilor.

Parlamentarul Severus Militaru, prezent la eveniment, vede în reuşita de excepţie a acţiunii gorjene un dublu câştig pentru judeţ şi pentru oamenii săi. “În primul rând, expoziţia se înscrie în acţiunile de promovare a potenţialului judeţului, acţiuni de care administraţia locală şi judeţeană ar trebui să aibă grijă constant, în al doilea rând, contravaloarea lucrărilor va face un pic mai fericiţi mulţi oameni necăjiţi, deci cred că Gorjul a câştigat de două ori cu aceasta”, a spus Militaru.

Vizualizări: 136

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: