EXCLUSIV: Vezi cum va arăta Complexul Mine Energie Oltenia

Pandurul vă prezintă în exclusivitate prevederile celor două variante de hotărâri care au fost analizate de Ministerul Economiei şi directorii celor patru companii ce vor fuziona. Proiectul de hotărâre privind fuziunea SNLO cu cele trei complexuri energetice din Oltenia ar putea fi adoptat astăzi în şedinţă de guvern.

Soarta celor câteva mii de mineri şi energeticieni va fi stabilită până la sfârşitul acestei săptămâni când se aşteaptă aprobarea hotărârii de Guvern care permite fuzionarea celor trei complexuri energetice din Oltenia, Turceni, Rovinari şi Craiova, şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia. Cei patru directori, Daniel Burlan, Octavian Graure, Tiberiu Trotea şi Constantin Bălăşoiu împreună cu ministrul Ion Ariton sunt cei care au pus la punct această fuziune. Au fost discute două variante de hotărâri de Guvern şi totodată două note de fundamentare. Nu sunt mari diferenţe între acesta, doar numele pare să le dea bătăi de cap directorilor. Nu se decid, Complexul Energetic Oltenia sau Complexul Mine Energie Oltenia.

Minerii şi energeticieni, preluaţi de noua companie

Minerii şi energeticieni vor fi preluaţi de noua companie. „În urma implementării acestui act normativ, prin crearea unei noi entităţi juridice, nu se realizează disponibilizări de personal, salariaţii beneficiind de prevederile art. 169 şi 170 din Legea nr. 53/2003, Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare“, se arată într-un paragraf al celor două variante de proiect. Chiar şi aşa, nu vor scăpa de disponibilizări pentru că fiecare societate îşi va urma planul de restructurări. „Eventuale reduceri ale locurilor de muncă s-ar putea înregistra ulterior, potrivit programelor de restructurare pe care le va elabora noua societate comercială însă aceasta va fi compensată prin oferirea unor  oportunităţi de reorientare profesională şi prin crearea de locuri de muncă în regiunile rurale“, se arată în proiect.

Datoriile a patru companii într-un singură

Ambele proiecte de hotărâre precizează că va fi încheiat un protocol şi pentru creditele interne şi creditele externe contractate direct de stat şi subîmprumutate de societăţile comerciale care se reorganizează şi de filialele lor, după caz, sau pentru creditele garantate de stat. Mai mult, „societatea nou-înfiinţată are obligaţia să încheie cu Ministerul Finanţelor Publice, în calitatea acestuia de garant sau de parte în contractele de subîmprumut, acte juridice prin care preia drepturile şi obligaţiile societăţilor comerciale care se reorganizează şi filialelor lor, după caz, rezultate din convenţiile de garantare şi împrumut subsidiar încheiate de acestea cu Ministerul Finanţelor Publice“.

Diferenţa dintre Complexul Energetic şi Complexul Mine Energie

Notele de fundamentare se întind pe câteva pagini, dar singurele diferenţe sunt legate de numele viitoare companii. Cel mai probabil la Guvern va ajunge proiectul pentru compania Mine Energie Oltenia.

Oricum, oricare dintre cele două complexuri, Mine Energie Oltenia sau Energetic Oltenia, vor avea obligaţia să respecte întocmai deciziile operatorului de sistem din cadrul "Transelectrica" - S.A.

De asemenea, se permite recuperarea datoriilor prin ipoteci pe bunuri.  Noua societate comercială va prelua capitalul său social şi participaţiile deţinute de societăţile comerciale care se reorganizează şi filialele lor la alţi operatori economici.„În scopul garantării rambursării împrumuturilor garantate de stat sau contractate direct de stat şi subîmprumutate de societăţile comerciale care se reorganizează şi filialele lor, după caz, se vor institui ipoteci legale asupra bunurilor imobile ale societăţii comerciale nou-înfiinţate, precum şi orice alte garanţii considerate necesare, până la acoperirea sumelor datorate Ministerului Finanţelor Publice şi instituţiilor financiar-bancare creditoare“.

Societatea comercială nou-înfiinţată va prelua toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din acordurile de împrumut contractate de la instituţii financiar-bancare cu garanţia statului, se mai arată în acte.

    

Privatizarea nu este interzisă

Operatorul economic nou-înfiinţat va întocmi program de restructurare propriu şi, după caz, programe de închidere operaţională pentru unele obiective care vor fi aprobate de consiliul de administraţie şi de adunarea generală ale acţionarilor. Programele de restructurare aprobate în cadrul societăţilor comerciale care se reorganizează şi filialelor lor, după caz, rămân valabil aprobate şi se vor derula până la epuizarea lor.„Integrarea verticală şi privatizarea activelor aferente nu sunt interzise de nicio directivă, lege sau regulament al UE“, se mai arată în nota de fundamentare.

ACŢIUNI

Acţiunile deţinute de Fondul Proprietatea la societăţile comerciale care se reorganizează şi filialele lor, după caz, se vor menţine, în echivalent valoric, la societatea nou înfiinţată.

ALOCAŢII DE STAT

Noua societate va putea beneficia de alocaţii de la bugetul de stat pentru cheltuieli de capital aferente obiectivelor de investiţii prin bugetul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în completarea surselor proprii, a creditelor bancare şi a alocaţiilor din fondurile special constituite pentru dezvoltarea sistemului energetic naţional.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: