Electrica şi Termoelectrica şi-au cesionat datoriile, ca şi SNLO, la Best

Încă o anchetă în minerit şi energie pe marginea contractelor de cesiune de creanţe realizate de fostul director general Eugen Davidoiu, cel care a stat "foarte cuminte" după schimbarea din funcţie, deşi pentru el nimeni n-a dat un astfel de semnal public. De data aceasta ancheta se extinde, Corpul de Control al premierului verificând mai multe contracte de cesiune de creanţe încheiate de unităţi din cadrul Ministerului Economiei cu firma Best Recuperare Creanţe SRL. Societatea Lignitului este prima verificată, actualii şefi din minerit plângându-se de la începutul mandatului că predecesorii lor şi-au bătut joc de banii unităţii, contracte de cesiune a creanţelor fiind descoperite acum şi la Electrica şi Termoelectrica.

 Ministrul economiei, Adriean Videanu, a menţionat la finalul vizitei făcute la Târgu Jiu la sfârşitul săptămânii trecute că a apelat la Corpul de Control al premierului întrucât instituţia respectivă are mai multe prerogative în implicarea altor instituţii de control ale statului în diferite verificări efectuate cu ocazia acestor controale. Videanu spune că nu are alte "amănunte" despre aceste controale, preferând să vorbească despre ele la finalizarea unui raport de către Corpul de Control al premierului. Ministrul economiei a apelat însă la inspectorii lui Emil Boc după ce a avut o şedinţă, la Bucureşti, cu şefi nu doar de la SNLO, ci şi de la Electrica, Termoelectrica şi Electrica Serv, care i s-au plâns că Best a făcut contracte şi la unităţile respective, în defavoarea acestora, evident. "M-a nemulţumit acest lucru, evident, şi atunci am apelat la un for care are posibilităţi mult mai mari pentru astfel de verificări", afirmă ministrul. 
 De ce este cerută o asemenea anchetă de abia acum, deşi contractele au fost făcute cu aproape un an în urmă, adică în toamna lui 2008, pe final de guvernare liberală? Greu de spus, deşi, o explicaţie ar fi şi aceea că niciunul dintre contracte nu poate fi reziliat unilateral. Aşa a semnat Eugen Davidoiu şi, probabil, la fel au făcut şi ceilalţi colegi ai lui, şefi de societăţi de stat din domeniul energetic. Să nu fi ştiut fostul ministru al economiei, Varujan Vosganian, nimic despre contractele acestea? Iarăşi greu de spus, mai ales că, la nivel local, foştii guvernanţi nu au primit nici măcar un reproş de la cei care acum trebuie să scoată căruţa din mocirlă, roţile de la atelaj fiind de mult pe pană.
 
 DNA are deja o anchetă în acest caz

 Prima unitate verificată este Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, vizitată vineri de ministrul economiei. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a menţionat că a pus la dispoziţia Corpului de Control mai multe documente solicitate cu ocazia controlului efectuat la societate. Anterior, conducerea SNLO a depus o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie, prin care reclama ilegalitatea a şapte contracte încheiate în toamna anului trecut de fostul director general al unităţii, Eugen Davidoiu, cu firma Best Recuperare Creanţe. SNLO şi-a concesionat atunci o mare parte din datoriile pe care le avea de încasat de la termocentralele din ţară, firma privată având dreptul să îşi stabilească singură comisionul pentru recuperarea datoriilor, în unele cazuri Best Recuperare Creanţe SRL practicând un procent şi de peste 40%.
 Actuala conducere a SNLO menţionează în plângerea depusă la DNA că societatea ar fi putut să îşi recupereze singură restanţele, mai ales că Best Recuperare Creanţe a încasat 2,3 milioane de lei, până la începutul verii, de la termocentralele din Arad şi Braşov, precum şi de la regia de apă grea din Drobeta Turnu Severin, banii nefiind viraţi însă în conturile Societăţii Lignitului. Suma aproape s-a dublat între timp şi SNLO a rămas cu ochii tot pe cer şi în conturile goale pentru că şmecherii de la Best nu i-au virat niciun leu din cei încasaţi de la temocentrale. Conducerea SNLO se plânge în hârtia depusă la DNA de faptul că prin contractele respective societatea şi-a diminuat singură şansele de a încasa restanţele de la beneficiari, firma privată având, în schimb, posibilitatea să practice "onorarii exorbitante". "Este evident că semnatarii contractelor de cesiune au încheiat aceste contracte cu o societate fără experienţă în domeniu şi cu un capital social de 200 de lei, pentru a favoriza pe cesionar, SC Best Recuperare Creanţe SRL, care ar reţine sumele obţinute din actualizarea creanţei, iar SNL Oltenia nu ar obţine niciun beneficiu real, ci, din contră, şi-ar micşora valoarea creanţei prin fracţionarea şi eşalonarea în timp a plăţilor", se menţionează în plângerea depusă la DNA.
 
 Contracte căutate de Corpul de Control

 Conform ministrului Adriean Videanu, Corpul de Control al premierului are menirea să descopere dacă astfel de contracte au fost semnate şi la alte unităţi din cadrul Ministerului Economiei şi, de asemenea, să estimeze prejudiciile generate de derularea acestora. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, afirmă că Societatea Lignitului a asigurat firmei private un profit de zeci de milioane de euro, termocentralele cu datorii fiind astfel obligate să plătească şi sumele restante, dar şi comisioanele percepute de firma privată. Până acum Best a încasat în numele SNLO circa 5 milioane de lei, valoarea contractelor fiind cu mult mai mare. În schimb, Societatea Lignitului nu a văzut nici măcar UN LEU din banii recuperaţi firma supusă acum controlului guvernamental, fiind de presupus că, în asemenea condiţii, astfel de "afaceri" s-au derulat şi la celelalte unităţi din subordinea Ministerului Economiei.
 Nimeni nu are un inventar al contractelor încheiate de Best Recuperare Creanţe cu unităţile din subordinea Ministerului Economiei. Daniel Burlan a încercat un astfel de lucru şi tocmai când credea că a făcut un inventar al contractelor cu Best, în primăvară, două documente noi au fost publicate în Pandurul, directorul general recunoscând că în evidenţele Societăţii Lignitului ele nu existau. Autenticitatea lor a fost confirmată însă de fostul director economic Dorina Jianu, cea numită în funcţia de conducere la final de mandat liberal. Şansele ca situaţia să fie asemănătoare la Termoelectrica, Electrica sau Electrica Serv sunt la destul de mari, un inventar al contractelor şi o finalitate a anchetei de acum fiind o chestiune de perspectivă, la 8 luni de la numirea noilor directori din minerit şi energie contractele lui Eugen Davidoiu fiind încă în picioare, cu efecte economice dezastruoase, fără ca vreo autoritatea a statului să le stopeze până acum. 


Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: