Ciurel a dat bani către Şova cu facturi plătite (şi) de oamenii PDL

Greu de crezut că adevăratele şmenuri produse pe moşia pe care a condus-o Laurenţiu Ciurel până la începutul anului ies la iveală atât de târziu. Poate nici acum nu ar fi fost posibil aşa ceva dacă nu şi-ar fi făcut treaba cei de la Corpul de Control din cadrul Complexului Energetic, ei fiind şi cei care au descoperit că plata unor facturi emise de avocaţii lui Şova au fosta acceptate la plată de directorii cei noi, proveniţi din PDL, care par să nu fi auzit de "minunile" juridice păstorite de fostul director general.
 Complexul Energetic Rovinari are de vreo câteva luni un nou Corp de Control, în fruntea căruia se află Ion Mecu, un angajat al unităţii care în anii trecuţi şi-a riscat slujba şi, implicit, cariera, spunându-i lui Laurenţiu Ciurel că nu prea respectă legea în privinţa contractului pentru lucrările de "şlam dens", contract devenit mult mai faimos prin expresia "şmen dens", datorită neregulilor semnalate de acesta acolo şi nedescoperite încă de procurorii anticorupţie după un an şi jumătate de "anchetă" în dosarul respectiv. Într-o perioadă în care Ciurel spune prin toate conferinţele de presă pe care le organizează că actualii manageri ai Complexului "nu au găsit nimic" despre el, în sensul unor presupuse abuzuri sau ilegalităţi, Corpul de Control de la Rovinari tocmai se pregăteşte să tragă linie la o serie de verificări efectuate "pe moşie". Unele dintre anchetele interne sunt finalizate, din ele reieşind faptul că CE Rovinari ar fi fost prejudiciat cu circa 1,4 milioane lei prin două contracte de asistenţă juridică încheiate de fosta conducere a unităţii.
 Şeful Corpului de Control al CE Rovinari, Ion Mecu, afirmă că cele două contracte au fost încheiate cu Casa de Avocatură Şova şi Asociaţii, fără a fi respectate procedurile legale. Despre cum a nimerit Şova la Rovinari să încheie ditamai contractele nu are rost să mai pomenim pentru că sigur s-ar irita măcar un parlamentar de Gorj, ale cărui venituri au crescut substanţial în perioada derulării acestor contracte. Conform lui Mecu, prejudiciul cel mai mare, de 1.356.224 lei, a fost constatat la contractul cu numărul 10319 din 21 martie 2007, contract prin care Complexul Energetic urma să beneficieze de "consultanţă juridică pentru încheierea contractelor de finanţare şi execuţie a instalaţiilor de desulfurare aferente grupurilor energetice numărul 3 şi numărul 6". Contractul nu are o perioadă limitată pentru a se derula şi nici o sumă pentru care a fost încheiat, într-un memoriu justificativ folosit pentru semnarea acestuia fiind estimată valoarea de 280.000 de lei. Situaţia seamănă, într-un fel cu cea de la Soceiatea Naţională a Lignitului Oltenia, unde Best Recuperare Creanţe, a beneficiat de clemenţă la fel de mare din partea fostei conduceri liberale a unităţii, aici presupusul prejudiciu fiind estimat la zeci de milioane de euro, şi în acest caz fiind mai multe anchete în curs.

 De la perdelele lui Udrea la contractele lui Şova

 În timp ce politicienii se ceartă pe perdelele Elenei Udrea de la Ministerul Turismului, iar actualii şefi de la CE Rovinari trebuie să facă împrumuturi peste împrumuturi pentru a finanţa contractele lui Ciurel, Casa de Avocatură Şova şi Asociaţii (ghiciţi care Asociaţi?) a beneficiat de un contract semnat de fostul director general Laurenţiu Ciurel fără organizarea unei licitaţii, documentul prevăzând un tarif pentru plata cu ora a avocaţilor. Acelaşi tarif, de 153 de lei, fără TVA, pentru o oră de muncă a unui avocat, era valabil şi pentru serviciile de traducere a documentelor, servicii prestate de casa de avocatură şi asimilate muncii de avocat. Aceste servicii au fost contractate deşi CE Rovinari are propriul servicii de tradus acte, precum şi proprii jurişti. Mai mult, avocaţii lui Şova au taxat Complexul cu sute de ore pentru timpul pierdut în a studia diferite acte din diferite procese pentru că, până la urmă, contractul încheiat fără respectarea procedurilor legale pentru "asistenţa juridică la desulfurare" a fost extins de Ciurel la o grămadă de alte procese, cel mai celebru fiind cel împotriva sindicaliştilor care îşi cereau sporuri din anii precedenţi. Sindicaliştii au câştigat procesul, şi-au luat primele, dar oamenii lui Şova nu au pierdut pentru că şi ei au fost recompensaţi cu vreo opt miliarde de lei vechi pentru efortul făcut, cazul fiind de notorietate anul trecut.
 În cazul de acum, Ion Mecu afirmă că la încheierea contractului, Casa de Avocatură Şova şi Asociaţii s-a angajat să folosească avocaţi cu vechime de cel puţin 5 ani, lucru care nu s-a întâmplat ulterior. Raportul Corpului de Control al CE Rovinari arată că unii dintre avocaţii care au fost implicaţi în relaţiile contractuale cu Complexul Energetic aveau un an vechime, ceea ce depăşea cadrul contractului iniţial. Radu Cernov, senior partner, Iuliana Negoiţă şi Alexandra Ciocodeică, senior associate, Suzana Alsamadi şi Cristina Dascălu, sunt doar nişte cazuri de reprezentanţi ai Casei de avocatură care nu se încadrau în criteriile pe care Ciurel le stabilise cu Şova, cel din urmă fiind din toamna anului trecut senator PSD.


 800 de milioane, procesele cu Iliescu şi... Mecu 

 Conform şefului Corpului de Control, Casa de Avocatură a încheiat cu Complexul Energetic diferite acte adiţionale la contractul de bază, unitatea fiind reprezentată de avocaţii proveniţi de la "Şova şi Asociaţii" inclusiv în procesele intentate de foşti angajaţi care şi-au pierdut locurile de muncă în urma conflictelor pe care le-au avut cu fostul director general Laurenţiu Ciurel. Ion Mecu, dar şi fostul director comercial Gheorghe Iliescu, sunt doar doi dintre cei opozanţii lui Ciurel care în perioada guvernării liberale au fost trimişi la munca de jos sau daţi afară de pe moşie pentru că nu i-au făcut pe plac fostului director general atunci când trebuiau să semneze contractele "negociate de acesta". Cei în cauză au dat Complexul în judecată, iar, dacă vă amintiţi, la Iliescu la Tribunalul Gorj au fost "numai" vreo 8 termene pentru o judecată care trebuia să fie gata în două termene. Avocaţii lui Şova au avut însă de câştigat din tergiversările de la instanţă, ei facturând la începutul anului suma de 82.000 de lei. 
 Atât costă Complexul Energetic procesele în care Şova l-a apărat împotriva lui Mecu şi Iliescu. Ambele procese continuă la Curtea de Apel Craiova, deşi, culmea, acum cel puţin Mecu este şef la Corpul de Control. Altfel spus, unitatea pe care el o controlează continuă să se judece cu el, ceea ce numai normal nu poate fi considerat. Aberaţia cea mai mare de abia urmează pentru că factura emisă de Şova pe 8 ianuarie 2009 a ajuns în contabilitatea Complexului pe 26 februarie. Acceptul de primire l-a dat Aurel Medinţu, specialistul cotat de PSD Gorj ca bun pentru a ocupa locul lui Ciurel, dar cel căruia proaspătul directo general îi decisese schimbarea din funcţie pe 9 februarie. În aceiaşi zi Daviţoiu îl schimbase şi pe Ion Petroniu, şef al serviciului management al proiectului de desulfurare, cei doi semnând pentru primirea facturii deşi nu mai aveau această calitate oficială de vreo trei săptămâni. Să fie o scăpare sau un "grup organizat" la cum s-au scurs banii din Complex? Lor li se adaugă Mihai Constantin, fost director comercial PSD şi consilierul juridic Adrian Stăncioi, ca să nu mai amintim şi de Ioan Vioreanu, cel care a făcut cu Ciurel, ca fost şef birou investiţii mediu, caietul de sarcini folosit la încheierea contractului cu Şova, Vioreanu devenind, culmea, angajat al Alstom Power după ce a semnat din partea CE Rovinari contractul pentru desulfurare cu firma respectivă.
 Revenind însă la factura de 82.000 de lei acceptată la plată de cine nu trebuia, în hora acesteia intră şi proaspătul director economic Maria Scurtu, reprezentanta PDL, care, de abia numită în funcţie, acceptă factura la plată, sursa fiind "fondurile de producţie". Iar noii oameni ai PDL, gen Scurtu, sau Vasile Tudorescu, de la investiţii, au fost de acord cu plata avocaţilor care nu se regăseau în contractul iniţial semnat de Ciurel cu Şova, moşierul neputând decât să îşi frece palmele că prietenul său îşi primeşte banii de la portocalii care acum caută să-i asigure şi surse de finanţare pentru contractele din anii trecuţi şi care, la instalarea în funcţie, nu aveau idee ce şmenuri se făcuseră înaintea lor.

 Ar mai fi un mic presupus prejudiciu

 Corpul de Control al CE Rovinari a descoperit şi că, în baza contractului numărul 165 din 14 februarie 2008, a fost plătită o sumă de 14.200 de lei pentru o activitate pe care casa de avocatură ar fi prestat-o către Complexul Energetic Turceni. Contractul respectiv, încheiat tot fără licitaţie şi, conform raportului Corpului de Control, "fără nicio notă de negociere", permitea Casei de Avocatură Şova şi Asociaţii să ofere asistenţă judiciară într-un litigiu pe care CE Rovinari îl avea cu fosta societate de Închidere Conservare Mine SA Târgu Jiu, care avea de recuperat creanţe de sute de miliarde de lei vechi de la fosta termocentrală Rovinari. "Contractul prevede un comision de succes de 1%, pe lângă plata tarifară cu ora a avocaţilor, pentru eşalonarea datoriei pe o perioadă de minim trei ani, lucru care, în bani, înseamnă circa 980.000 de lei pe care Complexul i-a plătit către această casă de avocatură. Pe unul dintre documentele folosite la plata a 14.200 de lei scrie însă servicii pentru Complexul Energetic Turceni şi, evident, acesta este un prejudiciu pentru CE Rovinari, generat şi de superficialitatea unor angajaţi implicaţi în verificarea documentelor contabile", menţionează Ion Mecu.
 Raportul întocmit de Corpul de Control al Complexului Energetic Rovinari au fost semnate şi de directorul general Gheorghe Daviţoiu care a menţionat că acestea îşi vor urma "cursul legal", fără a oferi alte amănunte. Anterior, ministrul economiei, Adriean Videanu, îi transmisese fostului director general Laurenţiu Ciurel "să stea cuminte", întrucât a încheiat contracte fără surse de finanţare sau fără respectarea procedurilor legale. Videanu i-a cerut atunci, în aprilie, lui Gheorghe Daviţoiu "să facă ceea ce spune legea" în astfel de situaţii, fără a detalia, ministrul economiei fiind aşteptat azi după-amiază la Târgu Jiu pentru o întâlnire cu şefii din minerit şi energie. Deocamdată Ciurel spune doar că "Videanu a muşcat-o" atunci când l-a acuzat că nu avea surse de finanţare, despre isprăvile sale pe moşia de la Rovinari mai fiind multe de povestit de acum încolo, în cazul că mai şi interesează pe cineva.


Vizualizări: 193

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: