Efectul nederatizării fondurilor de vânătoare!
Șapte mistreți recoltați de vânători de pe fondurile de vânătoare din Gorj au fost depistați cu trichineloză de la începutul acestui an și până acum. Ultimele două cazuri au fost confirmate zilele trecute de reprezentații Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Gorj.
Animalele sălbatice au fost recoltate de pe fondurile de vântoare 22 Ceauru (Bălești) și 6 Bistrița (Peștișani). Și în 2016 au fost câteva zeci de cazuri de mistreți infestați. Reprezentanții DSV Gorj spun că acest lucru se întâmplă pentru că fondurile de vânătoare nu au mai fost deratizate de mulți ani. "Sunt mulți mistreți cu trichineloză din cauza invaziei masive de șobolani. În anii trecuți, din câte știu, administratorii de fonduri de vânătoare mai făceau deratizări, dar nu mai face nimeni acum. Astfel s-ar mai împuțina șobolanii. Am avut ședință cu ei și le-am spus acest lucru", a declarat Nicolae Călescu, directorul DSV Gorj.
În Gorj sunt 44 de fonduri de vânătoare, mare parte fiind private. Autoritățile recomandă gorjenilor să nu consume carnea de mistreț fără să-i facă în prealabil examenul trichinelogic.