Redacția Pandurul angajează jurnaliști! Trimite CV-ul tău însoțit de răspunsul la întrebarea: De ce ai vrea să lucrezi la Pandurul? la redactia@pandurul.ro până la data de 15 ianuarie 2025.

(închide)

Ai o firmă acasă? Rişti un impozit uriaş!

Târgujenii care au locuința drept sediu social al unei societăți riscă să plătească impozite uriașe față de anul trecut, spun reprezentanţii Direcției Publice de Venituri Târgu Jiu. Aceştia vor fi impozitați cu 2% din valoarea construcţiei utilizate în activităţi economice, dacă nu depun un raport de evaluare. Acesta trebuie înaintat până la finalul lunii martie. Sunt anunţate şi controale!

 Simpla existență a unui sediu profesional sau social într-un imobil nu atrage în mod automat majorarea impozitului. Acest lucru presupune desfășurarea unei activitați economice, iar cheltuielile cu utilitățile să fie înregistrate în sarcina firmei. Autorităţile locale au făcut un apel la cetățenii din Târgu Jiu care au în proprietate clădiri, dar care prin autorizația de construire sau de dobândire figurează drept clădire cu destinație de locuință și care, în realitate, are parțial sau total o altă destinație. Adică, proprietarii au contracte întocmite cu societăți comerciale în care se desfășoară diverse activități economice. Aceștia trebuie să depună un raport de evaluare, întocmit de un evaluator autorizat, chiar și dacă este vorba de o clădire mixtă, adică care este parțial locuită. "Rugămintea este ca acești contribuabili care până acum  nu au întocmit rapoarte de evaluare pe clădirile mixte sau nerezidențiale, să facă acest lucru urgent, până la 31 martie. Pentru că vom stabili retroactiv impozitele, pe o perioadă de 5 ani, așa cum prevede codul de procedură fiscală, și în această situație vor plăti impozit cu o cotă majorată, de 2% la valoarea impozabilă", a declarat Mariana Budulan, directorul Direcției Publice de Venituri Târgu Jiu.

Dacă vor depune raportul de evaluare, cota de impozitare este de 0.5%. În situația în care rapoartele vor fi depuse după data de 31 martie nu vor mai putea fi operate decât cu anul următor. Reprezentanții Direcției anunță și controale pentru a-i depista pe cei care nu se pun în legalitate. "Mergem cu matricolele noastre, însemnând toate clădirile pe străzile respective. Dăm un exemplu clar: Buevardul Ecaterina Teodoriu. Știm că aproape toate imobilele au la parter spații comerciale, și, deși au fost înștiințați încă din primele luni ale anului precedent, puțini din constribuabilii respectivi au venit și au adus rapoarte de evaluare", a mai explicat directorul Mariana Budulan.

Reprezentanții direcției spun că au mai multe pârghii pentru a găsi aceste cădiri mixte sau care sunt folosite de firme, deși figurează drept clădire de locuit. Pot solicita inclusiv o situație a contractelor de comodat de la Registrul Comerțului.

Vizualizări: 4,574

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: