Efectul Greenpeace: Încă 5000 mc de lemn confiscat în Gorj

Garda Forestieră Vâlcea a mai confiscat peste 5000 mc de lemn în cadrul controalelor desfășurate în urma sesizării înaintate de ecologiștii de la Greenpeace România. Garda Forestieră Vâlcea a formulat și o sesizare penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu în cazul unor tăieri ilegale și sustrageri de material lemnos. Amenzile aplicate de această dată se ridică la peste 100 mii lei.

Greenpeace România a sesizat Garda Forestieră Vâlcea la finalul lunii noiembrie cu privire la transporturi ilegale de lemn în zona localităţii Gureni, comuna Peștișani. Astfel, au fost declanșate controale de către comisarii Gărzii Forestiere în urma cărora au fost aplicate 32 de amenzi în valoare de 320.000 de lei, adică aproximativ 71.000 euro, și s-a procedat la confiscarea a 933 de metri cubi de lemn rotund și lemn de foc și 218 metri cubi de cherestea.

Controlul a continuat pe raza ocoalelor silvice de stat Tismana, Padeș, Runcu și a ocolului silvic privat Brâncuși, în zona localităților Tismana, Padeș, Runcu, Peștișani și Gureni, la sediile administratorilor silvici, în pădure și la operatori economici. În urma controlului, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, cu o valoare totală a amenzilor de 114.000 lei, adică în jur de 25.000 euro, și a fost confiscat un volum de 4.456 metri cubi de lemn. La solicitarea Gărzii Forestiere, la o parte din verificări au participat și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Gorj, în baza planului comun de acțiune „Scutul Pădurii”. „Aceste rezultate ale Gărzii Forestiere sunt un indiciu al gravității situației din pădurile României și subliniază în continuare nevoia urgentă de controale ample, precum și aplicarea unor sancțiuni substanțiale care să descurajeze fenomenul", au transmis reprezentanții Greenpeace România. Ecologiștii s-au adresat ocoalelor silvice Tismana, Padeș, Runcu și Brâncuși pentru a efectua un control riguros în pădurile administrate de acestea, pentru a identifica de unde provin cei 5.000 de metri cubi de lemn ilegal. "Mai rămân de găsit cioatele ilegale, dar asta nu se poate face cu strat de zăpadă. Le-am scris ocoalelor să demareze control de fond cât de curând posibil", a spus Ionuț Apostol, reprezentant al Greenpeace România.

Cei de la Garda Forestieră Vâlcea a sesizat procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu privind tăieri ilegale și sustrageri de lemne, în jur de 14 mc, pentru care reprezentanții Gărzii au solicitat conexarea cu cercetările în cazul a 29 de cioate provenite din tăieri ilegale pentru care polițiștii s-au autosesizat.  

Vizualizări: 2,012

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: