Ecologiștii au făcut un film despre viața la marginea carierei de cărbune

Sute de proprietari de terenuri din Gorj vor fi expropriați pentru extinderea carierelor miniere. Un scurtmetraj lansat marți de Bankwatch România aduce în prim plan condițiile de viață precare în apropierea exploatărilor miniere, precum și indiferența autorităților în rezolvarea problemei accesului la apă potabilă.

Guvernul României pregătește emiterea unei hotărâri prin care terenurile localnicilor din satul Roșia de Jiu vor fi expropriate pentru extinderea unei cariere de cărbune. Hotărârea de Guvern nu prevede și exproprierea caselor, astfel familiile rămân fără o sursă importantă de venit, blocate într-o zonă cu apa contaminată și aerul poluat.

Ecologiștii spun că, până de curând, apa era pompată din interiorul carierei și distribuită în sat de către Complexul Energetic Oltenia, fântânile fiind contaminate sau secate din cauza mineritului. Însă din luna iulie au fost instalate apometre la toate gospodăriile, iar localnicii vor plăti pentru apă nepotabilă, în ciuda faptului că au rămas fără sursele proprii de apă din cauza activității industriale din zonă.

Organizația de mediu arată că localnicii nu sunt luați în calcul atunci când solicită strămutarea, deși poluarea aerului și zgomotul fac viața insuportabilă. “Proiectul de Hotărâre de Guvern publicat pe siteul Ministerului Energiei prevede doar achiziționarea terenurilor agricole, împădurite și a pășunilor, nu și a caselor. Astfel, localnicii rămân fără una dintre puținele surse de venit, blocați într-o zonă cu aer poluat, zgomot și apă contaminată”, arată ecologiștii, care au încercat, fără succes, să blocheze și extinderea Carierei Jilț Nord.

Vizualizări: 1,476

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: