Dumitraşcu: Restructurarea CE Oltenia va continua
Preşedintele Consiliului de Supraveghere din cadrul CE Oltenia, Gabriel Dumitraşcu, a declarat că va continua reorganizarea companiei din Gorj. Ca şi directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, şi Dumitraşcu a declarat că producţia de cărbune a companiei este peste necesarul dat de vânzarea de electricitate.
Gabriel Dumitraşcu a declarat că CE Oltenia a produs cărbune peste necesarul pentru energie, o parte importantă vânzând-o terţilor. În final, are de recuperat de la aceştia peste 800 de milioane de lei. „Complexul Oltenia este într-un proces de ajustări structurale. Păcat că atunci când a fost înfiinţat nimeni nu s-a gândit să facă o socoteală simplă şi să constate că producţia de cărbune este peste necesarul de producţie de electricitate al Complexului. Din acest motiv, societatea a trebuit să producă şi să vândă cărbune şi către terţi, respectiv CET-uri aflate în administrarea consiliilor locale. De la aceste CET-uri, Complexul Oltenia are de încasat circa 800 de milioane de lei pentru cărbunele vândut. În ciuda acestui fapt, compania generează profit. Deci are un potenţial imens de profitabilitate“, a declarat Dumitraşcu. El a mai spus că restructurarea CE Oltenia va continua. Acesta mai afirmă că preţul de cost pe megawatt este de 170 de lei. „Complexul Oltenia s-a restructurat şi va mai continua acest proces. Dacă în urmă cu doi ani avea un preţ al electricităţii produse de peste 200 de lei/MWh, acum preţul a coborât sub 170 de lei/MWh. Dar aceste ajustări îşi ating limita şi de acum încolo trebuie să intrăm într-un context de piaţă corect pentru toţi producătorii“.
Dumitraşcu a mai spus că energia verde afectează producătorii tradiţionali şi că ar fi vremea să se renunţe la schema de ajutor. „În urmă cu câţiva ani, discutam de un preţ de 2,3 milioane de euro pe MW instalat în energie regenerabilă. Acum vorbim de 0,8 - 1,5 milioane euro. Din punctul nostru de vedere, al producătorilor clasici de energie, cred că industria energiei verzi a ajuns la maturitate şi nu mai are nevoie de nicio schemă de sprijin. MW-ul instalat în regenerabile este mai ieftin decât cel pentru producţia clasică de energie“, a mai spus şeful supraveghetorilor din CE Oltenia.