Duminică, lăsata secului pentru Postul Crăciunului

Duminica, 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Din rânduielile bisericești aflăm că se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, însă, dacă aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Acest post se încheie pe 24 decembrie.

Postul Crăciunului ne amintește de postul patriarhilor și drepților din Vechiul Testament și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. Drepții Vechiului Testament au postit în vederea venirii lui Mesia, iar Moise pentru primirea cuvintelor lui Dumnezeu, Legea Decalogului (cele 10 porunci). Prin post se cuvine să întâmpinam și noi nașterea lui Hristos. Mântuitorul vine în lume și se facem om, dar vrea să coboare și în sufletele noastre, să ne lumineze viață noastră și să ne ridice și pe noi la viață cereasca. Astfel, postul acesta este un post de pregătire spirituala, că noi să devenim un templu, un salas al prezentei lui Hristos.

Primele mențiuni despre ținerea acestui post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin și episcopul Leon cel Mare al Romei.

Hotărârea că toți credincioșii să postească timp de 40 de zile s-a luat la Sinodul local din Constantinopol, ținut în anul 1166, în timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. Amintim că înainte de acest sinod, creștinii posteau diferit: unii numai șapte zile, iar alții șase săptămâni.

Dezlegări în Postul Crăciunului
În Postul Crăciunului avem dezlegare la peste sâmbăta și duminica. Dar trebuie menționat că prima săptămână a acestui post, până în 21 noiembrie, la sărbătoarea Intrării în Biserica a Maicii Domnului, precum și ultima săptămână, în perioada 20-24 decembrie, sunt perioade cu postire mai aspra, zilele de sâmbăta și duminica a acestor săptămâni a Postului nu au dezlegare la peste, ci doar la untdelemn și vin.

În tipicul Sfântului Sava se menționează că în zilele de luni, miercuri și vineri, trebuie să postim fară untdelemn și vin. În cazul în care, în aceste zile vom face pomenirea unui sfant cu o cinstire mai largă, se face dezlegare pentru dragostea sfanțului.

Zilele din anul acesta în care avem dezlegare la peste sunt: 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserica), 23 noiembrie (Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii), 25 noiembrie (Sfânta Muceniță Ecaterina și Sfântul Mercurie), 27 și 28 noiembrie (sâmbăta și duminica), 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei), 4 decembrie (Sfânta Varvara), 5 decembrie (Sfântul Sava cel Sfințit), 6 decembrie (Sfântul Ierarh Nicolae), 7 decembrie (Sfânta Muceniță Filofteia), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Măria), 12 decembrie (Sfântul Ierarh Spiridon), 11 și 12 decembrie (sâmbăta și duminica), 13 decembrie (Sfântul Ierarh Dosoftei), 18 și 19 decembrie (sâmbăta și duminica).

Ziua de 24 decembrie poarta denumirea de Ajunul Crăciunului. E o zi de post mai aspru față de celelalte zile. Exista obiceiul să nu se mănânce până la ora 3-4 p.m. Aceasta practică amintește de postul ținut în vechime de catehumenii care în seara acelei zile primeau botezul și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului.

Vizualizări: 866

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: