DSV a închis o fabrică de pâine din Ţânţăreni
Ploaia este de vină pentru mizeria din interior! Este explicaţia administratorului unei brutării din comuna Ţânţăreni dată inspectorilor sanitar-veterinari din Gorj care au constatat că acesta fabrica pâine în condiţii mizere. Omul s-a ales cu amendă de 2.000 de lei şi cu brutăria închisă pentru 30 de zile.
Inspectorii sanitar-veterinari din Gorj au efectuat la brutăria în cauză un control inopinant. În urma verificărilor s-a constatat că pâinea făcută în acest loc ar fi putut îmbolnăvi consumatorii, motiv pentru care inspectorii sanitar-veterinari au luat măsuri. „Am sancţionat administratorul societăţii în cauză cu amendă în valoare de 2.000 de lei pentru depozitarea necorespunzătoare a materiei prime, igienă necorespunzătoare pe toate fluxurile de producţie, de la depozitare până la valorificarea pâinii”, a precizat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Gorj. Pe lângă amenda primită omul va trebui să pună lacătul pe brutărie în următoarele 30 de zile. „S-a dispus închiderea unităţii pentru o lună pentru igienizare, dotarea personalului cu echipament şi cea ce mai lipseşte”, a spus Ion Iliuţă. Explicaţia bărbatului a lăsat fără cuvinte organele de control. „A plouat şi s-a făcut nămol şi prin brutărie, Voi igieniza şi voi redeschide unitatea”, a spus Vasile Câlţu, administratorul brutăriei.
Alte brutării sancţionate
Peste 60 de unităţi alimentare de pe raza judeţului au fost controlate săptămâna trecută de către inspectorii sanitar-veterinari. În urma verificărilor, au fost aplicate şapte sancţiuni contravenţionale de 7000 lei, în unităţi din localităţile Târgu-Jiu, Drăguţeşti şi Turceni. Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj, spune că printre unităţile sancţionate se numără şi două brutării din Turceni: “Am aplicat sancţiuni în trei unităţi de comercializare cu amănuntul a produselor alimentare din Târgu-Jiu şi Drăguţeşti, două brutării din Turceni şi două unităţi de alimentaţie publică din Târgu-Jiu. Printre neregulile găsite se numără manipularea produselor alimentare fără echipament, ustensile şi mănuşi de protecţie, neîntreţinerea spaţiilor de valorificare şi depozitare a produselor alimentare, a ustensilelor şi utilajelor folosite sau comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în condiţii improprii de igienă”. În vizorul inspectorilor sanitar-veterinari s-au aflat comercianţii din Târgu-Jiu, Rovinari, Novaci, Motru, Turceni, Scoarţa, Mătăsari, Hurezani, Bustuchin, Stoina, Ţânţăreni, Aninoasa, Plopşoru, Drăguţeşti şi zona turistică Rânca. Iliuţă mai precizează că au fost verificaţi agenţi economici din toate domeniile de activitate: “Printre cei verificaţi se numără 19 unităţi de panificaţie, o unitate de ambalare a produselor alimentare, 18 unităţi de comercializare cu amănuntul şi ridicata a produselor alimentare, 14 unităţi de alimentaţie publică şi colectivă, un abator mamifere, o carmangerie, şase centre de prelucrare a laptelui, trei ferme de păsări şi o carmangerie”. Nu au fost uitate însă nici cele 30 unităţi de învăţământ din judeţ, care prepară şi desfac produse alimentare, acestea făcând obiectul unui control tematic permanent.