Douăzeci de piloți școliți la Aerodromul Barza. Investiție de zeci de mii de euro pentru certificare!

Un număr de 20 de persoane au primit calificare de pilot, după ce au susținut cursurile cu Mihai Merlușcă, fondatorul Aerodromului Barza, de lângă Târgu Jiu.

Aerodromul, construit din pasiune pentru zbor, este astăzi probabil una dintre cele mai importante investiții private care aduce plusvaloare județului Gorj. În timp, Mihai Merlușcă a mai adus alături de el alți susținători ai inițiativei, oameni de afaceri din Gorj, iar astăzi sunt aproape de a obține o certificare ce va pune aerodromul pe hărțile aeronautice. Totodată, au un plan și pentru a le oferi piloților un avion pentru zbor.

Minim două avioane aterizează săptămânal la Barza, în scop turistic sau de business. Odată cu certificarea, vor putea ateriza pe pista de la Barza avioane mai mari, de business, cu mai multe locuri, aparate de zbor mai scumpe.

Anul acesta, explică Mihai Merlușcă, au fost investiți circa 100 de mii de euro în aerodrom. La Barza a fost implementat un sistem de irigare, care permite întreținerea pistei pe timp de secetă, astfel încât să se poată ateriza în continuare. În perioada de secetă, pistele aerodromurilor din țară au fost aproape impracticabile. De asemenea, la aerodromul din Dănești există și stație de benzină pentru avioanele care aterizează la noi.

"Pista de la noi este printre cele mai bune private din țară. Un aerodrom certificat nu este doar un teren cu balize, a fost nevoie să-l punem în siguranță, să avem un sistem de irigare cu 50 de tone de apă pe oră. Pe măsură ce am făcut aceste investiții am început și demersurile de certificare". Această certificare a însemnat investiții în norme de siguranță, sistem de irigare, stație de benzină, norme ISU, panouri, baie, un salon, etc. 

Autoritatea Aeronautică va da un răspuns până la finalul acestui an. 

"Avantaj va fi pentru cei care vin cu un avion mai scump, ei nu aterizează decât pe aerodrom certificat, trebuie să aibă certitudinea că e întreținut. Va apărea pe hărțile aeronautice”, a explicat fondatorul aerodromului.

Mihai Merlușcă a mai spus că taxele pentru aterizare sunt modice și că și-ar recupera investiția în 50 de ani. Însă are altfel de rezultate, care îl încântă mai tare. A școlit 20 de piloți, iar în hangarele de la Barza sunt acum 10 avioane. În plus, sunt cazuri de persoane care vin de la mare depărtare pentru un zbor de agrement cu avionul pilotului Mihai Merlușcă. 

"Am avut două cazuri, alaltăieri a venit o doamnă de la Bistrița să facă un zbor la noi. O familie a venit cu un copil, din Constanța, tot pentru un zbor la noi".

În jurul aerodromului s-a coagulat un grup de antreprenori care a decis să întrețină aerodromul, cheltuielile anuale fiind de circa 20.000 de euro.

Ca plan de viitor, asociația care gestionează aerodromul dorește să cumpere un avion pe care să-l închirieze. "Încercăm să ajutăm, să poată să-și permită mai mulți să zboare. Vrem să cumpărăm un avion pe care să-l închiriem. Cheltuiala mare nu e cu școala, cheltuiala mare este să-ți iei un avion și să-l întreții. Avem piloți care s-au grupat în 2 sau 3 și și-au luat avion".

Galerie foto













Vizualizări: 539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: