O instituție a făcut o plângere penală împotriva locuitorilor unei comune

Garda Națională de Mediu a depus o sesizare penală împotriva întregii comunități din Sintești, județul Ilfov, din cauza arderilor ilegale de deșeuri.

Începând cu anul 2022, în această localitate au avut loc peste 40 de controale, care s-au finalizat cu amenzi totalizând aproximativ 4 milioane de lei, dosare penale și confiscarea a 51 de tone de deșeuri. De asemenea, au fost confiscate vehicule și deschise alte dosare penale.

Garda de Mediu a creat un precedent Este pentru prima dată când o instituție de stat formulează o plângere penală împotriva unei comunități întregi.

„Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Ilfov a depus o sesizare penală împotriva fenomenului arderilor ilegale de deșeuri, adresată întregii comunități din Sintești, județul Ilfov. În urma numeroaselor descinderi efectuate de comisarii GNM, s-au constatat infracțiuni de incendiere, abandonare, aruncare și eliminare a deșeurilor în locuri neautorizate, toate acestea fiind prevăzute în Codul Penal.

Sesizarea a fost întocmită pe baza datelor adunate de instituție în cadrul acestor controale, oferind organelor de cercetare penală informații detaliate pentru pedepsirea vinovaților, conform legii”, au declarat reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu.

Amenzi de 90.000 de lei Ultima acțiune de control a avut loc vineri, când au fost aplicate amenzi în valoare de 90.000 de lei și au fost confiscate aproximativ 6 tone de deșeuri feroase și neferoase.

„Fenomenul colectării, deținerii și valorificării ilegale a deșeurilor reprezintă o problemă constantă. Acțiunea colegilor de la Comisariatul Județean Ilfov va avea, cu siguranță, consecințe.

Modul în care această sesizare penală a fost documentată, denunțând un fenomen infracțional la nivelul întregii comunități, și faptul că a fost înaintată către Parchetul General – Biroul pentru Combaterea Infracționalității de Mediu, cu care Garda Națională de Mediu a avut rezultate excelente, mă fac să afirm cu tărie: «Dacă arzi deșeuri, faci pușcărie!»”, a declarat Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Vizualizări: 828

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: