Domogled - Valea Cernei, cel mai frumos parc naţional din România

Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei se află chiar la graniţa judeţului Gorj, în partea de vest, şi include şi o zonă a localităţilor vestice gorjene. Este o zonă de o frumuseţe rară care atrage zeci de mii de turişti, mai ales vara, nu numai prin amplasarea unei zone turistice în acest parc natural, Băile Herculane, dar şi datorită florei, faunei şi formelor de relief impresionante.

Domogled – Cerna este unul din cele mai frumoase parcuri naționale ale României, în cazul în care s-ar putea face o clasificare obiectivă a acestora după frumusețea lor. Este situat în partea sud-vestică a României, pe teritoriile județelor Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj, în zona extremă vestică a Carpaților Meridionali.

În județul Caraș-Severin  parcul se află pe teritoriile administrative ale comunelor: Cornereva, Mehadia, Teregova, Topleț și Zăvoi și al orașului Băile Herculane, în județul Gorj pe teritoriul comunei Padeș și al orașului Tismana și în județul Mehedinți în zona comunelor: Balta, Isverna, Obârșia-Cloșanii și Podeni.

Aria naturală dispune de mai multe tipuri de habitate. Sunt păduri de fag, păduri medio-europene de fag, păduri aluviale cu aluni și frasini, păduri ilirice de stejar cu carpen, tufărișuri alpine și subcontinentale peri-panonice, pajiști alpine și subalpine, pajiști panonice de stâncării, grohotișuri medio-europene calcaroase ale etajelor colinar și montan, grohotișuri silicioase, peșteri în care accesul publicului este interzis, izvoare cu formare de travertin, versanți stâncoși cu vegetație chasmofitică pe roci calcaroase, vegetație forestieră sub-mediteraneeană cu o gamă diversă de floră și faună specifică lanțului carpatic al Munților Retezat-Godeanu.

Fauna protejată cuprinde 14 specii de mamifere: ursul brun, lupul cenușiu, râsul, vidra de râu, liliacul cu aripi lungi, liliacul mare cu potcoavă, liliacul cărămiziu, liliacul cu urechi mari, liliacul cu potcoavă a lui Blasius, liliacul mediteranean, liliacul mic cu potcoavă, liliacul comun, liliacul cu urechi de șoarece și liliacul cu picioare lungi, plus o reptilă și un amfibian: broasca-țestoasă de uscat și ivorașul-cu-burta-galbenă, șase specii de pești, 22 specii de nevertebrate, șapte fluturi, o libelulă din specia Cordulegaster heros, rădașca, o specie de greier, melcul cerenat bănățean și racul de ponoare. Lista excepțională este completată cu păsări, de la cuc la ciocănitoare, de la muscar la acvila de munte și șerpar, de la presura de grădină la șoim,  dar şi flori și plante protejate precum: papucul doamnei şi clopoțelul de munte, orhidee, garofiță de munte, garofiță albă de stânci, o raritate excepțională și alte circa 16 specii de plante.

Accesul în Parcul Național Domogled – Cerna este în principal posibil dinspre Drobeta Turnu Severin, Orșova, Timișoara, Caransebeș, Târgu Jiu, Baia de Aramă, Petroșani și Lupeni.

Vizualizări: 2,539

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: