Distribuţia gazelor naturale la Motru va fi scoasă la licitaţie
Alimentarea cu gaze naturale a municipiului Motru va fi scoasă la licitaţie până la sfârşitul iernii. Asta pentru că perioada de contract a celor de la Distrigaz Sud, societatea care a preluat distribuţia gazelor naturale la Motru de aproape doi ani, se încheie în luna martie a anului viitor. Câteva sute de gospodării şi locuinţe depind de acest serviciu, dar şi marea majoritate a agenţilor economici din zonă.
Pentru ca motrenii să nu rămână fără gaze în locuinţe, Ministerul Economiei va organiza o licitaţie pentru desemnarea companiei care să se ocupe cu distribuţia gazelor naturale la nivelul municipiului. Autorităţile locale din Motru au început deja demersurile, astfel încât ministerul de resort să dispună de documentaţia necesară pentru organizarea licitaţiei. “Până la sfârşitul lunii martie 2015 sistemul de alimentare cu gaze al municipiului Motru trebuie să fie concesionat de către o firmă care să câştige licitaţia pe care o organizează Ministerul Economiei. Conducerea ministerului, prin domnul director adjunct Găman, ne-a solicitat caietele de sarcini pentru scoaterea la licitaţie a acestui serviciu care, la ora actuală, este asigurat de către Distrigaz Sud Oltenia şi care îşi epuizează perioada de contract până la sfârşitul lunii martie 2015, perioadă până la care va trebui să se organizeze obligatoriu licitaţia”, a declarat Dorin Hanu, primarul municipiului Motru.
Hanu: Nu s-au mai făcut investiţii de doi ani
La ora actuală circa 95% din locuitorii de pe raza municipiului Motru sunt racordaţi la sistemul centralizat al Uzinei de Agent Termic şi Alimentare cu Apă (UATAA), iar restul au centrale pe gaze. La nivelul satelor arondate municipiului Motru numai locuinţele din Ploştina şi o parte din Însurăţei sunt branşate la acest sistem. Autorităţile locale speră ca cei care vor câştiga licitaţia pentru distribuţia gazelor naturale să şi investească în reţeaua care deserveşte cetăţenii municipiului. “Se ştie că în Motru a fost câştigat acest serviciu în 2005 de către Ben Ben Cluj Napoca, care între timp a intrat în insolvenţă, în faliment. Aproape de doi ani a fost preluată de către Distrigaz Sud Oltenia. La ora actuală, după statisticile pe care le-am preluat de la UATAA Motru, în jur de 280 de locuinţe din 6500 câte are municipiul Motru sunt racordate la sistemul de gaze. Foarte mulţi agenţi economici, marea majoritate, sunt racordaţi la sistemul de alimentare cu gaze datorită faptului că au nevoie de acest combustibil. În ultimii doi ani, de când Distrigaz a preluat, nu s-au mai făcut investiţii, ei neavând altă prerogativă decât de gestionare a serviciului existent. Investiţii se vor putea face doar în momentul în care serviciul va fi din nou concesionat şi va fi preluat pentru perioadă nedeterminată, adică pe o perioadă de 49 de ani”, a mai spus primarul Dorin Hanu.