Discurs ţinut de Ministrul Justiţiei, la Tribunalul Gorj
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a ținut astăzi un discurs la Tribunalul Gorj, cu ocazia inaugurării unui nou sediu al instituției judiciare.
Discursul a început cu recunoașterea muncii de echipă, evidențiind parteneriatele de succes cu Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții, care au permis construirea unui nou sediu modern, cu o investiție de aproximativ 12 milioane de lei: "Acest sediu nou va îmbunătăți condițiile celor care vor lucra aici - judecători, procurori, avocați, grefieri -, și, am convingerea, că și justițiabilul va simți altfel interacțiunea cu cei care înfăptuiesc actul de justiție", a spus Alina Gorghiu.
Ministrul Justiției a subliniat că pentru a avea o justiție de calitate în care cetățenii să aibă încredere, sunt necesare trei elemente principale:
Resursă umană: Acesta a fost recunoscut ca fiind unul dintre cele mai mari provocări ale sistemului judiciar, iar rezolvarea nu aparține doar Ministerului Justiției. Guvernul și Parlamentul trebuie să se implice pentru a rezolva această problemă. Ministrul Gorghiu a menționat recenta suplimentare de posturi la DIICOT, suplimentarea schemei de asistenți judiciari și susținerea inițiativei privind înființarea posturilor de asistent al judecătorului. De asemenea, Legea privind statutul grefierilor este în curs de dezbatere.
Ansamblu normativ: Un ansamblu normativ clar, coerent și predictibil este esențial pentru a răspunde nevoilor sociale și pentru a eficientiza activitățile sistemului judiciar.
Infrastructură fizică și informatică modernă: Pentru desfășurarea eficientă a activităților judiciare, este important să dispunem de infrastructură fizică și informatică modernă. Acest lucru contribuie la optimizarea accesului la justiție și la îmbunătățirea calității serviciilor oferite, atât pentru profesioniștii din sistemul judiciar, cât și pentru cetățeni.
Ministrul Gorghiu a subliniat importanța cooperării și dialogului deschis între toate părțile implicate în sistemul judiciar. Ea a menționat, de asemenea, că este necesară implicarea tuturor profesioniștilor din sistem în proiectul de educație juridică pentru tineri, pentru a promova înțelegerea principiilor unui stat de drept și a legilor.
Discursul a inclus și anunțul unui proiect important de dezvoltare viitoare, finanțat printr-un acord de împrumut de 100 de milioane de euro cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Acești bani vor fi folosiți pentru finalizarea proiectului Cartierului pentru Justiție din București și pentru construirea a şapte noi sedii de instanțe în diverse județe. De asemenea, o parte semnificativă a acestui împrumut va fi alocată pentru procesul de digitalizare a sistemului judiciar.
"Sunt pași înainte, necesari pentru a optimiza accesul la Justiție și calitatea serviciilor, în beneficiul atât a celor cu profesii juridice (93 de magistrați -70 de judecători și 23 de procurori din Gorj), cât și a justițiabililor (314.684 persoane rezidente la 1 dec 2021 cf recensământ INS)", a mai spus ministrul.