Directorul spitalului din Târgu-Cărbunești se declară curajos și mândru
“Am fost primul manager din România care a avut curajul să zică adevărul! Mândru de mine”, e postarea făcută de directorul spitalului din Târgu-Cărbunești, pe pagina sa de Facebook. A distribuit un articol în care se nota că unitatea medicală din Gorj nu e singura care are probleme grave cu banii. În București, sunt cinci spitale îngropate în datorii și fără bani de salarii ori medicamente.
În timp ce unii gorjeni au catalogat drept nepotrivit mesajul directorului, alții l-au aplaudat pentru gest. “Ați evidențiat o situație sumbră a sistemului public de sănătate, din România. Am convingerea că veți duce la îndeplinire planuri mărețe, alături de minunata echipă medicală a Spitalului de Urgență Târgu Cărbunești, echipă formată din cadre medicale bine pregătite pentru performanță”, îi transmite un gorjean. „Sănătatea a rămas din nou '"Cenușăreasa". Neașteptat de repede au fost uitați "Eroii în alb",din timpul pandemiei”, e mesajul unei asistente.
După ce a vuit toată presa locală și națională că spitalul din Târgu-Cărbunești e la un pas de colaps, directorul a declarat că este depășit de situație și că se gândește să-și dea demisia. A amânat momentul și e așteptat ca până luni să prezinte un plan de măsuri pentru ca lucrurile să se rezolve.
Autoritățile locale au anunțat că solicită fonduri de la Guvern ca să iasă din această criză.
Dar probleme cu banii au fost semnalate și la alte spitale mari din țară. „Sunt cinci spitale din București în situația în care nu mai au bani de salarii”, a precizat pentru „Adevărul” Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților. Aceasta a explicat faptul că din bugetul alocat de Casa Națională de Sănătate, ponderea salariilor este între 70 și 80%. „În Bucuresti este între 80 și 90% față de veniturile pe care le au, cu excepția Spitalului Foișor, care stă mai bine economic. Spitalul Universitar de Urgență București este în deficit financiar, Spitalul Floreasca, spitalele foarte mari, care au costuri ridicate și venituri limitate. Deci Spitalul Municipal, avem o problemă și cu Spitalul Elias, Sfântul Ioan, Spitalul Floreasca și Spitalul Bagdasar Arseni. Se apropie foarte mult Institutul Oncologic București și Institutul Clinic Fundeni și Institutul de Cardiologie CC Iliescu. Au costuri foarte mari”, a mai declarat Vasile Barbu.