Director din CE Oltenia, demis ilegal
Destituire din pix! Fostul director al Carierei Roșiuța a reușit o victorie importantă în instanță împotriva Complexului Energetic Oltenia. Ion Ghiga a reușit să anuleze actul adițional prin care a fost înlăturat din funcție, dovedind că reorganizarea companiei s-a făcut mai mult pe genunchi, fiind, de fapt, schimbați unii șefi cu alții.
După ce și-a pierdut postul la Roșiuța, Ion Ghiga a fost, vreme de doi ani, adjunctul șef al Unității de Închidere și Conservare din cadrul Direcției Miniere. În iulie 2017, în baza unui concurs, a fost numit inginer șef la Departamentul de Conservare Perimetre Miniere.
Trei ani mai târziu, Ghiga este anunțat că va rămâne fără funcție. Departamentul Conservare Perimetre Miniere, precum și postul de inginer șef, ocupat de fostul director, au fost desființate în baza reorganizării activității miniere.
Ulterior, CE Oltenia a emis actul adițional nr. 15 la contractul individual de muncă al fostului director, nedatat, fiind modificate clauzele referitoare la „meserie și salarizare”.
Lui Ghiga i s-a propus postul de inginer, dar acesta a apelat la instanță. A susținut că reorganizarea nu este „reală” și „serioasă”, fiind practic doar o schimbare de denumire a unității de închidere și conservare, activitatea nemodificându-se cu absolut nimic.
Ghiga a semnat actul adițional, dar cu obiecții, acceptând temporar postul oferit până la soluționarea definitivă a contestației împotriva deciziei de modificare a contractului de muncă.
În primăvară, Tribunalul Gorj a admis în partea contestația fostului director, fiind anulat actul adițional de modificare a contractului individual de muncă. „Pârâta nu a dovedit în nici un fel suprimarea postului de conducere deținut de reclamant anterior reorganizării din organigrama actuală, în prezent numărul de posturi reprezentând funcții de conducere fiind același, însă redenumite. Practic, reclamantul a fost înlăturat din funcția de conducere deținută, postul acestuia fiind redenumit și oferit unui alt salariat care, anterior, ocupase o funcție de execuție, ceea ce apare ca o măsură de sancționare fără ca reclamantului să i se reproșeze ceva și fără a se emite o decizie din partea angajatorului care să poată fi contestată”, a stabilit instanța.
Juriștii CE Oltenia au formulat apel, fără succes însă. „Respinge ca nefondat apelul”, se arată în minuta sentinței pronunțate marți, 28 septembrie. Decizia Curții de Apel Craiova este definitivă.