Director CE Oltenia: Majoritatea carierelor sunt blocate de proprii salariați
Conducerea Complexului Energetic Oltenia spune că cele mai mari piedici pentru asigurarea frontului de lucru în cariere sunt puse chiar de salariații companiei. Directorii din companie au explicat că proprietarii de terenuri cer să fie angajați iar după ce obțin acest lucru nu renunță la terenuri și nici la pretenții. În acelaşi timp se cunosc şi situaţii în care oamenii cedează terenul şi nu sunt respectate promisiunile sau după câteva luni sunt daţi afară.
Salariații ridică cele mai mari pretenții când vine vorba de cedarea terenurilor pe care le dețin în fața excavatorelor. "Din câte am înțeles, la Jilț Sud în principal cariera este blocată în principal de actuali salariați sau cei care sunt în zonă și vor să devină salariații noștri. Avem mari probleme privind exproprierile deși plătim pe suprafețele de teren prețuri cu mult peste nivelul țării, ca teren arabil vorbesc, și terenul de acolo este de o calitate mult inferioară celor din alte zone", a declarat Ionel Ilie, director în cadrul CE Oltenia.
Cer şi bani şi angajări
Șefii CE Oltenia spun că plătesc sume exorbitante pentru terenuri, iar proprietarii cer și angajări. O dată făcute, noii salariați ridică alte pretenții, spun cei din conducerea companiei. "Am solicitat colegilor din Directorat să facem orice efort pentru a debloca carierele respective, mă refer în principal la Jilț Sud. Chiar dacă ce facem astăzi sau mâine va avea efecte peste un an și jumătate sau doi. Dar, nu putem să angajăm oameni fără ca și dânșii să cedeze dreptul asupra suprafețelor respective. Ajungem la situații ca în trecut când dânșii au promis, s-au angajat după care au cerut în continuare ceva. Am zis că trebuie să fim corecți și noi și dânșii", a explicat directorul Ionel Ilie.
O problemă în procesul de expropriere este reprezentată de lipsa documentelor de proprietate. Astfel, conducerea companiei a cerut autorităților locale și județene urgentarea eliberării actelor de proprietate. "Am solicitat de la început să fie făcute documentele legale, legalizate. Astfel încât nici complexul să nu poată să mai emită pretenții sau să-i dea afară sau să-i pedepsească ulterior, nici dânșii să nu mai vină să ceară ulterior alte drepturi. Dar nu poți angajezi, să faci documente pe durată nedeterminată iar dânșii decât să promită", a mai spus directorul Ionel Ilie.