Din Armenia la Bâlteni
Anahit Karapetyan, o tânăra voluntară din Armenia, locuieşte de şase luni în comuna Bâlteni. Anahit are 23 de ani şi a venit în Gorj prin intermediul Asociaţiei Regionale de Dezvoltare Rurală pentru un stadiu de şase luni care se va încheia pe 15 februarie. Chiar dacă a avut parte de experienţe frumoase, Anahit abia aşteaptă să revină în ţara natală pentru că, spune ea, nu mai are nimic de văzut la noi, în Târgu-Jiu însă în alte oraşe din ţară vrea să revină şi chiar să studieze.
Anahit Karapetyan a venit în judeţul Gorj din vara anului trecut şi până la acest moment a desfăşurat nenumărate activităţi educative atât cu şcolarii sau liceeni din Bâlteni ci şi cu cei din Rovinari, Tismana sau Peşteana. Când s-a hotărât să plece într-un stadiu de volunariat a avut de ales între România şi Estonia şi a ales România dintr-un motiv pe care nici ea nu-l cunoaşte. „Nu mă întreba de ce am ales România pentru că nu ştiu. Au fost câteva luni frumoase aici dar am ajuns să mă plictisesc, vreau să cunosc şi alte locuri, să cunosc oameni noi, mi-a plăcut foarte mult această experienţă dar ca voluntar nu m-aş mai întoarce niciodată la Bâlteni. Cred că mi-a ajuns, şase luni au fost suficiente, vreau ceva nou”, a mărturisit tânăra armeancă.
Tânăra locuieşte singură la Bâlteni, într-un apartament pe care îl plăteşte asociaţia care a adus-o aici ca voluntară care de altfel îi dă bani şi pentru mâncare dar şi bani de buzunar. „Mi-a fost greu la început, mă gândeam unde o să stau, cum sunteţi voi românii, părinţii mei au fost la fel sceptici la început, nu prea au fost de acord cu plecarea mea însă pe parcurs m-am obişnuit, stau singură în apartament şi asociaţia se ocupă de tot”, a declarat Anahit. Majoritatea activităţilor desfăşurate la Bâlteni au vizat cunoaşterea culturii atât româneşti cât şi armene dar Anahit a fost şi iniţiatoarea câtorva campanii precum antidrog sau antifumat. „Aici am învăţat să-mi organizez timpul, activităţile, să fac faţă provocărilor şi să povestesc tinerilor de aici despre noi armenii. Am organizat campionate de fotbal între patru sate din Bâlteni, am organizat diverse proiecte, prezentări cu teme care să dezvolte creativitatea şcolarilor şi liceenilor din Bâlteni, Peşteana, Tismana sau Rovinari”, a declarat Anahit Karapetyan.
Studii în România
Asemănări între România şi Armenia, tânăra spune că sunt destule, mâncarea este una dintre ele dar şi respectul pentru instituţia familiei. Pe de altă parte, Anahit ne reproşează totuşi un lucru.. „Aveţi foarte multe biserici şi nimeni nu le vizitează, la fel se întâmplă şi în ţara mea”. Tânăra a terminat Facultatea de Sociologie din cadrul Universităţii din Yerevan însă mai departe ar vrea să studieze la noi în ţară pentru că spune ea, vrea să găsească întotdeauna ceva nou să nu se plictisească. În prezent, până la terminarea stadiului, Anahit se pregăteşte să înveţe şcolarii din Sadu să-şi petreacă timpul. „Vrem să demarăm un nou proiect, să aflăm cât timp dedică copiii studiului, familiei, desenelor animate şi aşa mai departe, asta cât mai curând pentru că pe 15 februarie mă întorc în Armenia”, a precizat Anahit Karapetyan.