DGASPC Gorj, obligată să recupereze bani de la aparținătorii unui beneficiar decedat
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Gorj a fost obligată, în urma unui control al inspectorilor Curții de Conturi Gorj, să recupereze nu mai puțin de 9.590 de lei de la aparținătorii unui beneficiar decedat. Aceștia nu mai plătiseră de luni bune contribuția anuală.
S-a ajuns în această situație după ce inspectorii Curții de Conturi au sesizat probleme în ceea ce privește încadrarea contribuțiilor lunare pentru beneficiarii direcției.
"Nu au fost respectate principiile de regularitate și corectitudine cu privire la modul de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării contribuției lunare de întreținere achitate de beneficiarii serviciilor sociale/aparținătorii acestora, aflați în centrele rezidențiale proprii. Persoanele cu dizabilități care beneficiază de îngrijire în centre rezidențiale trebuie să plătească o contribuție lunară în sumă de 900 lei. Obligația de a plăti contribuția lunară nu există în cazurile în care venitul mediu net pe membru de familie este mai mic de 1.524 lei pe lună. Persoanele cu handicap mintal și/sau psihic grav asistate în centre rezidențiale publice pentru adulți cu dizabilități și susținătorii legali ai acestora sunt scutiți de la plata contribuției lunare de întreținere", se arată în raportul Curții de Conturi.
Așa a fost depistată o datorie de 9.590 de lei pentru un beneficiar care a decedat, banii fiind recuperați în timpul controlului de la aparținătorii acestuia.
"S-a constatat neurmărirea încasării lunare a contribuției datorate de aparținătorul unui beneficiar decedat, obligație asumată prin semnarea angajamentului de plată la data încheierii contractului pentru acordarea de servicii sociale, precum și la data încheierii actelor adiționale prin care a fost prelungită durata contractului. Valoarea contribuției neurmărite și neîncasate este de 9.590 de lei. În timpul misiunii, debitul a fost încasat în totalitate de la aparținătorul beneficiarului decedat. Totodată, s-a constatat evidențierea eronată în contabilitate a contribuției încasate de la beneficiari/aparținători și a transferului sumelor în bugetul consiliului județean din care se finanțează centrele rezidențiale", se mai arată în raport.