Curtea de Conturi a depistat cum umflă Edilitara facturile către Primăria Târgu-Jiu. Ce artificii se fac pentru plăți

foto: Marcel Romanescu, primarul din Târgu Jiu, și Adrian Dăianu, director Edilitara

Inspectorii Curții de Conturi Gorj au verificat activitatea din anul 2023 a societății Edilitara, cea care prestează servicii pentru Primăria Târgu-Jiu. În raportul recent făcut public la finalizarea verificărilor se arată cum Edilitara Public SA facturează cantități mai mari de materialele decât cele folosite. Este vorba de tone de materiale pentru care primăria Târgu-Jiu ar fi trebuit să plătească sute de mii de lei. Mai mult decât atât, se fac tot felul de "artificii" la facturare pentru a mări termenele de plată.

Mixtură asfaltică, pavele, bitum, dar și alte materiale facturate în plus de Edilitara pentru lucrări efectuate pentru Primăria Târgu-Jiu trebuiau plătite din bani publici. Plățile au fost însă blocate de un control al Curții de Conturi la Edilitara.


"Ca și nereguli ar fi facturarea unor produse finite și materii prime mai mari decât producția 

realizată și cantitatea achiziționată de materiale. Urmare a reconcilierii unor cantități de materii prime din bonurile de consum  respectiv avizele de însoțire a mărfii cu cele din componentele de deviz aferente lucrărilor  executate în anul 2023, s-au constatat diferențe de materii prime facturate în plus reprezentând 385 tone mixtură asfaltică, 32,54 mp pavele și 3,74 tone emulsie de bitum cationică cu rupere rapidă, veniturile obținute din vânzarea și prestarea serviciilor aferente acestor cantității fiind în sumă totală de 241.068 lei.

Totodată au fost identificate situații în care facturile întocmite pentru lucrările executate nu au anexat un deviz cu cantitățile totale de materiale aferente lucrării executate,  în care să se regăsească toate consumurile de materiale aferente, respectiv costurile cu forța de muncă și alte posturi pentru a fi înregistrate în contabilitate. În data de 07.03.2024, entitatea a prezentat factura nr. 23973/07.03.2024, prin care a fost stornată cantitatea de materii prime facturate în plus, abaterea fiind parțial remediată.", se arată în raportul Curții de Conturi Gorj publicat pe site-ul instituției.


Și nu este un caz izolat. Inspectorii Curții de Conturi au depistat că numai anul trecut la Edilitara au fost stornate facturi în valoare de peste 1.000.000 de lei. Lucrări au fost însă refăcute în aceeași zi pentru stabilirea unui nou termen de plată.


"S-a constatat stornarea unor facturi după confirmarea executării lucrării/prestării serviciului, 

de către beneficiar. Din analiza jurnalului de vânzări s-a constatat că în anul 2023 au fost stornate facturi în sumă totală de 1.096.992 lei reprezentând lucrări executate principalului client, primăria municipiului Târgu-Jiu, după confirmarea executării lucrărilor de către beneficiar. 

Facturile pentru lucrările executate/serviciile prestate și acceptate de către beneficiar,

în baza cărora societatea Edilitara Public SA colectează TVA, sunt stornate în următoarea 

lună respectiv, la un interval de câteva zile după data încheierii procesului verbal de recepție a lucrărilor și sunt refacturate în aceeași zi cu stornarea, cu aceeași valoare, fiind din nou 

acceptate de către beneficiar în unele situații în baza altor procese verbale de recepție.

Prin stornarea și reemiterea facturilor, în mod incorect termenul scadent la plată este 

stabilit de la ultima factură, fiind astfel prelungit artificial termenul de plată", se arată în același raport.

Vizualizări: 9,529

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: