Deszăpezirea nu este o prioritate. Primar: „Dacă e cazul, avem Amaradia aproape”

Iarna riscă să surprindă din nou autoritățile locale din Gorj, nepregătite pentru ninsori și temperaturi scăzute. Deși meteorologii anunță schimbări ale vremii și posibilitatea unor ninsori, iernile blânde din ultimii ani au determinat multe primării să acorde o atenție minimă pregătirilor pentru deszăpezire.

În majoritatea localităților din județ, primăriile nu au mai încheiat contracte cu firme specializate pentru curățarea drumurilor, preferând să economisească bani și să improvizeze cu resurse locale.

La Bengești-Ciocadia, primarul Victor Geogia se bazează pe un utilaj al primăriei și pe ajutorul unui sătean cu tractor.

„Avem un utilaj la primărie și am mai vorbit cu un sătean care are un tractor, ne ajută fără bani. Am mai luat niște nisip și l-am pus pe marginea drumurilor. E pus cum se poate. Dacă îl ia apa, asta e. Numai să plouă sau să ningă, vedem noi ce facem. Nu cheltuim bani decât pentru motorină și material antiderapant. Dacă rămânem fără nisip, avem Gilortul aproape, în caz de urgență majoră”, a declarat edilul.

Primarul comunei Stoina, Marian Fota, spune că pregătirile sunt minime, dar mizează pe resurse naturale din zonă.

„Stăm bine cu pregătirea pentru iarnă, că avem Amaradia aproape. Mai avem și o balastieră în zonă, de unde putem lua nisip. Dacă e nevoie, o să cumpărăm de acolo și o să aducem. Am vorbit cu cei de la firmă. Acum nu am bani, dar cât poate să coste două mașini de nisip? O să le plătim când avem. Nu cred că depășim 3.000 de lei”, a explicat primarul.

În alte localități, stocurile de materiale antiderapante fie sunt inexistente, fie au fost afectate de condițiile meteo din anii anteriori.

Primarul din Stejari, Ion Budilică, a alocat un buget redus pentru achiziția de nisip, după ce apa a distrus materialele lăsate pe marginea drumurilor.

„Am luat legătura cu o firmă să ne aducă material antiderapant. Am alocat 1.500 de lei, pentru că nu avem bani. Utilaje avem, facem deszăpezirea în regie proprie. A trebuit să iau nisip, pentru că cel pus pe marginea drumului și în curbe a fost luat de ape. Nu am avut nimic din anii trecuți”, a precizat edilul.

În timp ce iarna se apropie, multe primării din Gorj se bazează pe soluții improvizate, resurse naturale din apropiere și sprijinul sătenilor. Lipsa unor contracte ferme cu firme de deszăpezire și bugetele limitate riscă să transforme o eventuală ninsoare în haos pentru locuitorii acestor comune.

Vizualizări: 363

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: