Deputat: CE Oltenia a salvat o țară de la îngheț și nu trebuie să dispară

"Complexul Energetic Oltenia a salvat o țară de la îngheț, iar asta spune tot!" Este mesajul parlamentarului de Gorj Mihai Weber care atrage atenția că trebuie renegociat planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană, în contextul în care, se dorește ca producătorul din Gorj să mărească, în următoarele luni, capacitatea. Este nevoie și de fronturi de lucru noi, dar și utilajele trebuie modernizate, a mai punctat deputatul. 

"Din fericire, țara noastră are suficiente resurse pentru a spera la independența energetică, însă acest lucru nu se poate realiza bătând din palme. Este nevoie de implicare din partea tuturor factorilor de decizie. Nu degeaba statele UE revin la energia pe bază de cărbune. Este cea mai sigură energie pentru că nu depinde de niciun factor extern, precum situația meteo. Prin Complexul Energetic Oltenia, România are asigurată o cantitate impresionantă de energie pentru o perioadă de aproape 20 de ani", a transmis deputatul Mihai Weber. 

Acesta a adăugat că producătorul din Gorj poate acoperi o treime din necesarul de energie al țării. "CE Oltenia poate acoperi până la 30% din necesarul de energie de la nivel național, așadar putem vorbi de un producător de energie care poate oferi stabilitate și siguranță sistemului național. Iarna 2015-2016 este cel mai bun exemplu pentru a convinge decidenții că CEO nu trebuie să dispară. Compania din Gorj a salvat o tară de la îngheț, când niciun alt producător nu putea livra din cauza vremii, iar asta spune tot", a continuat Weber. 

Urgent însă, trebuie luate măsuri, a mai punctat Weber: "Pentru a fi menținut în piață, Complexul Oltenia are nevoie de o serie de măsuri urgente, precum: renegocierea Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, urgentarea HG-urilor de scoatere din fondul forestier a terenurilor (inițiate si blocate) din cariere;

 trecerea urgenta la descoperta fronturilor de lucru în cariere; demarare HG-urilor de expropriere a terenurilor pe mai multe fronturi de lucru; alocarea urgentă de fonduri pentru recondiționarea utilajelor din cariere. Foarte importantă, pentru a menține producătorii în sistem de mix energetic, este finalizarea lucrărilor de investiții de la hidrocentralele de pe râurile Jiu și Răstolița, realizate în proporție de peste 90%".  

Vizualizări: 1,798

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: