Debitul Jiului a scăzut la o treime. Probleme la CE Oltenia
Debitul Jiului continuă să scadă de la o zi la alta, atâta timp cât vremea continuă să fie caniculară. Miercuri, debitul era la o treime din valoarea normală. În aceste condiții, termocentralele CE Oltenia vor trebui să folosească tot apă recirculată pentru producerea de energie, însă vor crește automat și costurile.
Reprezentanții Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj spun că mai întâmpină și o altă problemă pe Jiu, undeva la intrarea în Rovinari dinspre Târgu Jiu. „Acolo, la priză, debitul este foarte mic. De dimineață era 6.82 mc/s. E la limita minimă. Problema este și asta trebuie să facem, să achiziționăm o dragă pentru că s-a colmatat. Și din cauza asta este debitul mic. Sunt premise. Colmatarea s-a produs pe lacul de acumulare, unde e priza, și se dirijează pe un canal la ei, la termo. Ne mai corelăm cu hidrocentrala, mai deversează ei, mai dau drumul la baraj. Și de la Tismana”, a declarat Ion Călinoiu, directorul SGA Gorj.
Experții spun că CE Oltenia are niște restricții atunci când debitul apei pe Jiu este mic. „În general este debitul și de 20 mc/s, de 18 mc/s, dar acum este destul de mic. CE Oltenia funcționează în regim de restricție, asta este regula, în perioadele de secetă, conform autorizației de gospodărire a apelor, trebuie să se supună regimului de restricție. Trebuie să folosească turnurile de răcire, recircularea. Există și situații pe la prânz când se uzinează și atunci mai crește debitul, dar în general asta este situația. A fost și de 7 săptămâna trecută, și de 9”, a spus Doina Isar, inginer în cadrul SGA Gorj.
Cei de la CE Oltenia speră să plouă substanțial în următoarea perioadă pentru că astfel de situații conduc la creșterea costurilor de producere a energiei. „Din păcate, nu e apă, nu curge, nu e debit deloc. Să sperăm că va ploua. O să creștem consumurile, se scumpește... va fi eficiență mai mică, mai proastă a KW/h produs. Să plouă măcar pe bazinul Jiului, la Petroșani, Sadu. Sau pe Tismana, că mai vine și Tismana încoace, dar nici acolo nu e apă. Asta este situația, din păcate”, a explicat Ion Pisc, directorul Termo Rovinari.
În cadrul procesului de producere a energiei electrice pe cărbune este folosită apă din râul Jiu pentru răcirea instalaţiilor care deservesc grupurile energetice.