De ce e periculos să gătești cu apă fierbinte de la robinet
Mulți români aleg să gătească cu apă caldă de la robinet neștiind cât de periculos e să faci mâncare în acest fel. Și mai grav este să pregătești laptele celor mici cu apă fierbinte de la robinet, chiar dacă ai o rețea proprie de apă.
Multe gospodine aleg să folosească apa fierbinte de la robinet la prepararea mâncărurilor, însă specialiștii trag un semnal de alarmă. În multe cazuri apa de la robinet este considerată improprie pentru consum, din cauza conținutului mare de clor. Însă lucrurile nu stau mai bine nici în cazul apei fierbinți de la robinet pentru că acolo lucrurile sunt chiar mai grave.
E adevărat că prin fierbere, apa se purifică, fiind eliminate substanțele nocive pentru organismul nostru, însă experții țin să contrazică această teorie când e vorba de apă fierbinte care circulă prin conducte.
Apa fiartă de la robinet nu este chiar cea mai bună pentru prepararea mâncării iar dacă gătiți cu apă de la robinet, ar trebui să încetați să mai faceți acest lucru.
Țevile prin care curge apa de la robinet sunt în marea majoritate a cazurilor, foarte vechi, așa că pot să aibă o cantitate mare de plumb, un metal toxic pentru organism.
Până ajunge să fie consumată, apa trece prin conducte, unele dintre ele vechi de zeci de ani, chiar găurite și ruginite. Astfel, calitatea apei poate suferi modificări mari, amestecându-se cu impurități, noroi, pesticide și alte substanțe ce pot pătrunde pe țevi.
Specialiștii în apă potabilă susțin că este periculos să consumați apă fierbinte de la robinet. Țevile care datează din anii 1980 pot avea până la 8% plumb, iar țevile din anii 1950 pot conține chiar și până la 50% plumb.
Materialele periculoase, și anume plumbul, pot fi serios dăunătoare, în special pentru copii de aceea este exclusă folosirea apei de la robinet la prepararea laptelui pentru bebeluși.