De ce au votat bazinele miniere cu Călin Georgescu
Candidatul populist-suveranist Călin Georgescu a câștigat votul bazinelor miniere din Gorj. Și la parlamentare, au dominat partidele suveraniste.
Minerii au mai multe nemulțumiri, care trenează de câțiva ani. Prima este legată de incertitudinea locurilor de muncă. Potrivit planului de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, la 1 ianuarie 2026, toate capacitățile de producere a energiei electrice pe bază de cărbune vor fi închise, în conservare sau în rezervă tehnică. Potrivit aceluiași plan, la aceeași dată ar trebui să fie funcționale două grupuri energetice pe gaze și opt parcuri fotovoltaice.
Ei bine, știm cu toții că planul de restructurare a fost respectat pe parte de închidere, dar nu și în privința construirii capacităților noi. În aceste condiții, ne întrebăm cu toții: ce urmează? Din ce va trăi județul Gorj după ce închide cărbunele? Ce se va întâmpla cu miile de angajați ai CE Oltenia, cu angajații firmelor partenere ale CEO, cu familiile lor?
Toate aceste întrebări sunt spuse, chiar strigate în spațiul public de câțiva ani. Și tot de câțiva ani, oamenii politici au pus că vor renegocia cu Comisia Europeană termenele de închidere din planul de restructurare. Doar zic că vor renegocia, dar nu știm să fi făcut ceva concret.
Pe acest fond, a apărut un Călin Georgescu, care le spune oamenilor ce vor să audă. Că România va redeveni indepdendentă energetic, că își va folosi resursele interne pentru a produce energie. Nu spune cum va face asta. Dacă o va face pe o renegociere cu Comisia Europeană, e bine. Dacă pur și simplu va decide să nu respecte planul de restructurare, România va trebui să ramburseze ajutorul de stat primit pentru CE Oltenia, adică un miliard și ceva de euro. Călin Georgescu reușește o performanță remarcabilă, să nu promită nimic concret, să vorbească doar la nivel general sau de principiu, dar să îi facă pe oameni să creadă în miracole. Dezamăgirea va fi cruntă.
O altă supărare a minerilor este legată de condițiile de muncă. Vârsta medie a salariaților este undeva la 50 de ani, oamenii nu mai au forța de a face muncă grea, iar compania nu a mai angajat tineri. Mai mult, se lucrează sub normativ, în condiții de risc. Oamenii sunt suprasolicitați fizic și extrem de tensionați. CEO nu face angajări, oamenii se simt exploatați, nicio instituție nu îi apără cu adevărat.
Noua lege a pensiilor i-a nemulțumit atât pe salariații din minerit și energie, cât și pe foștii salariați. Pensiile le-au fost recalculate în minus. Chiar dacă primesc aceiași bani, pensiile lor nu vor mai fi indexate în următorii ani, iar pensia va valora tot mai puțin de la un an la altul. Și aici, politicienii au promis soluții, dar proiectul de lege s-a blocat în parlament.
Pe acest fond, al nesiguranței locurilor de muncă, al nesiguranței legate de pensii, oamenii au votat masiv cu partidele suveraniste. Au suveraniștii soluții? Eu nu le-am auzit. Ați dat un vot din răzbunare? Este posibil, dar mai bine să ne calmăm cu toții, să nu ne facem mai mult rău decât bine, votând în orb. Buni sau răi, parlamentarii de Gorj din mandatul care se încheie s-au bătut pentru drepturile minerilor. E adevărat că mai mult au încercat, decât au reușit, dar asta și pentru că nu s-au înțeles între ei. Acum, vor fi nevoiți să guverneze împreună, cei de la PSD, PNL și USR. Poate vor face ceva. Dacă vom avea un guvern suveranist... cred că lucrurile vor fi mult mai complicate pentru mineri decât sunt astăzi. Dar, fiecare este liber să gândească și să ia decizii pentru el.
Cum s-a votat pe 1 decembrie, la parlamentare
La Motru, municipiu din Gorj cu primar PSD, pe primul loc la alegerile parlamentare a fost AUR, cu 30,98% din voturi, urmat de PSD cu 24,87%, USR cu 9,5% și POT cu 8,62%.
La Mătăsari, AUR a obținut 31,59% din voturi, PSD 28,73%, USR 10,40% , iar PNL 8,04%.
La Rovinari, AUR a luat 35,85%, PNL 19,03% (aici fiind primar liberal), PSD 14,33%, POT 8,44%.
La Turceni, în fieful președintelui PNL Gorj, Ion Iordache, PNL a obținut 29,77%, dar foarte aproape a fost AUR - 29,01%, urmat de PSD 16,12% și POT - 6,27%.