De ce a fost declarată ilegală greva minerilor din ianuarie. Motivarea instanței!

Circa 9.000 de mineri și energeticieni au de la 1 martie salarii mai mari ca urmare a unei greve care a fost declarată de instanță ilegală. Judecătorii și-au motivat decizia prin faptul că niciun sindicat nu a fost implicat în susținerea protestului. Paradoxal, la masa negocierilor pentru stingerea conflictului au fost liderii sindicali.

Instanța spune explicit că greva minerilor este nelegală pentru că nu a fost susținută de sindicate. CEO a susținut că: “nu a fost adresată o comunicare scrisă oficială către conducerea societăţii în care să fie precizate revendicările la care să se poată răspunde şi să se încerce o mediere, nu a fost luată o hotărâre a vreunui organ de sindicat care să-şi asume aceste revendicări şi nu există o listă a celor care le susţin, existând o stare de anonimitate, însă este o grevă de 4 zile şi la acest moment nici unul din paşii procedurali impuşi de legislaţia în vigoare nu au fost parcurşi”.

Avocatul CE Oltenia a spus la instanță inclusiv că toţi pârâţii sunt agresivi. Mai mult, cele patru sindicate au depus documente pe care CEO le-a folosit la instanță. “În completarea probei cu înscrisuri reprezentantul legal al reclamantei depune la dosar adresa nr. 11 din 16.01.2019 emisă de reclamantă către Federaţia Naţională a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, Federaţia Naţională „Mine Energie”, Federaţia Sindicatelor Libere „Energetica” şi Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente Petrol Energie, comunicată tuturor pârâţilor în dimineaţa şedinţei de judecată”, se mai arată în decizia instanței. 

În general apărarea CEO s-a bazat pe lipsa de implicare a sindicatelor: „În cazul de faţă, nicio organizaţie sindicală nu s-a implicat şi nu a susţinut organizarea grevei. În atare situaţie, în lipsa înscrisurilor care să facă dovada îndeplinirii condiţiilor impuse de art. 182 şi următoarele din Legea nr.62/2011, instanţa constată caracterul nelegal al grevei declanşată în data de 11.01.2019 şi continuată la momentul formulării şi chiar al soluţionării cererii de chemare în judecată”.

Totodată, în decizia instanței din 16 ianuarie 2019 sunt enumerate efectele întreruperii activității, care arată și importanța muncii minerilor și că întreaga companie este susținută de oameni. Printre acestea sunt: diminuarea stocurilor de cărbune si oprirea blocurilor energetice ca urmare a lipsei dc cărbune; nerespectarea contractelor de vânzare de energie electrică, reducerea majoră a veniturilor ceea ce duce în lanț la alte probleme, afectarea integrităţii patrimoniului societăţii, a utilajelor, echipamentelor si instalaţiilor, ceea ce ar conduce la oprirea totală a activităţii, defecţiuni majore la repornirea utilajelor datorită temperaturilor extrem de scăzute din această perioadă, întârzieri ulterioare semnificative în transportul feroviar al cărbunelui, etc.

Vizualizări: 2,068

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: