Daviţoiu anunţă 5.000 de concedieri şi privatizare majoritară a CEO
Încă democrat liberalul Nicolae Daviţoiu anunţă până la 5000 de concedieri în rândul angajaţilor CE Oltenia, în 2014. Politicianul este de părere că CE Oltenia va pierde contractele pentru vânzarea de energie şi că nu va fi listată la bursă, ci va fi vândut pachetul majoritar de acţiuni până la sfârşitul anului viitor.
Reporter: De unde ideea că vor exista câteva mii de concedieri în 2014 la Complexul Energetic Oltenia?
Nicolae Daviţoiu: Păi nu este o idee, e situaţia complexului care este extraordinar de proastă şi faptul că a renunţat la investiţii, vrea să renunţe să achite transportul muncitorilor sau personalului de la domiciliu la locul de muncă. CEO în momentul de faţă vinde la preţuri care sunt mult sub preţurile de producţie. Vor fi 4-5 mii de concedieri la anul. Lucrurile sunt foarte clare, ca să se menţină pe linia de plutire la anul complexul, ca să poată fi listat la bursă pentru că trebuie să fie, pentru că are nevoie de bani, ei trebuie să facă ceva, să aibă o situaţie financiară bună. Ori atunci când se listează pe bursă, ca şi Nuclearelectrica, ca şi Romgaz trebuie să publice de fiecare dată bilanţul, performanţele economice, din trei în trei luni. La performanţele care le-a publicat până acum, n-are nicio şansă la listarea pe bursă. E foarte în urmă cu investiţiile în a respecta condiţiile de mediu.
Rep.: Ce alte indicii v-au condus să credeţi că se va ajunge la aceste concedieri?
N.D.: Îţi dai seama din detaliile care ei le publică. Au spus că au amânat cumpărarea certificatelor de emisii, de bioxid. Dacă le luau la timpul potrivit, undeva în primăvară erau la jumătate de preţ. Au întârziat şi la orice lucru îi creşte preţul. Nu scade la nimic. Pe parte administrativă sunt decizii greşite şi eronate. Desele reorganizări, eu să fi fost în locul managerului Ciurel, mă ocupam să fac un compartiment foarte puternic de vânzare de energie. Am văzut că se văita că n-are la ce pune economiştii. I-am spus să organizeze un concurs şi 10% din ei să-i fi specializat în compartimentul de vânzare de energie pe intern şi pe extern, pentru că piaţa se deschide. S-a văzut ce preocupări are complexul în momentul de faţă, clubul Pandurii, reorganizarea, lupta cu sindicatele, pe cine să pună lider la sindicate, pe cine să pună lideri la cariere.
Rep.: Vă daţi seama că anunţul dumneavoastră în privinţa concedierilor va crea panică în rândul celor 19 mii de salariaţi…
N.D.: Ce afirm eu, sunt lucruri adevărate şi sunt susţinute de salariaţii complexului. Angajaţii nu văd?! Nu trebuie să aibă treabă cu mine. Trebuie să aibă treabă cu conducerea complexului. Practic, CEO este în momentul de faţă cam cum sunt spitalele, cu asistentele şi cu doctorii. Au un loc de muncă şi atât. În rest, dacă te duci acolo, trebuie să te duci cu totul de acasă. Aşa este şi la complex, salariaţii au un loc de muncă din ce în ce mai nesigur, dar ca să facă micile reparaţii trebuie să vină cu materiale de acasă. Ce le trebuie lor pe acolo, becuri, şmirghel. Eu spun lucruri sigure, nu spun din auzite. Au redus cheltuielile la minim, mai mult decât atât n-au ce să mai reducă, transportul pot să-l mai reducă, dar nu acoperă preţul de producţie în momentul de faţă. Benzile transportoare sunt peticite de nu mai ai unde să pui un petic, lipsa investiţiilor din termocentrale, Rovinari şi Turceni, probabil şi Craiova. Avariile o să se înmulţească pentru că investiţiile sunt aproape zero, cu excepţia unor investiţii făcute pentru clienţii politici.
Rep.: Conducerea spune că anul 2014 va fi mai bun pentru ca are energie contractată. Ce părere aveţi despre acest lucru?
N.D.: O parte din contractele bilaterale care le-au încheiat vor fi reziliate. Astea sunt vrăjeli, din acea energie contractată, aproape 500 MW/h sunt cu un singur trader de energie, este un dealer de energie, nu este un consumator de energie. Acela poate oricând să renunţe la contract dacă nu reuşeşte să vândă energia. În momentul de faţă, energia este în scădere. CEO a scos 11 pachete acum o săptămână şi n-a vândut niciunul. A scăzut foarte mult preţul şi nu-şi permit să mai vândă la preţul ăsta la care se vinde acum energia, 175-178 lei MW-ul. Ei produceau, ca să-şi acopere totul, undeva la 205 lei pe MW. Au vândut cu 184-185, sub preţul de producţie. Nu mai au de unde tăia acum, nu se dau nici prime de Crăciun, de murături, ce mai aveau ei în contract.
Rep.: Ce mai prevestiţi pentru anul 2014 pentru CE Oltenia?
N.D.: Complexul Energetic Oltenia nu va fi listat pe bursă, ci se va vinde. Undeva pe la sfârşitul anului viitor. Am văzut că este prevăzută şi în memorandumul cu FMI vânzarea majoritară, adică undeva la 51%.