Dascăl în prag de pensionare, acuzat că a lovit doi elevi
Cariera profesională a unui dascăl care a ajuns toamna aceasta să predea la Școala generală nr. 1 din Rovinari, după ani de zile la Colegiul Naţional „Spiru Haret” Târgu Jiu, este pusă în joc de reclamațiile venite din partea părinților a doi elevi. Aceştia susţin că fiii lor au fost loviți la interval de câteva zile, fără ca dascălul să fie sancționat. Unul dintre băieți ar fi fost dat cu capul de un hidrant, iar celălalt a fost „urecheat”. Profesorul Ion Pința spune că nu este adeptul violenței și e de acord că poate a „exagerat un pic”, dar doar din dorința de a-i avea pe copii sub control.
Totul a ieșit la iveală după ce tatăl unuia dintre elevi a sesizat Inspectoratul Școlar și Poliția Gorj. Bărbatul este plecat la muncă în Finlanda și spune că de abia de Crăciun ajunge acasă, până atunci dorind să își știe băiatul în siguranță. Când a aflat însă ce a pățit, acesta nu a mai stat pe gânduri și a anunțat autoritățile, mai ales că spusele sale sunt confirmate și de o profesoară de la școală, Maria Vodislav. Aceasta a povestit că elevul a venit plângând la cancelarie, a povestit ce a pățit, fiind speriat. Ea îl cunoaște foarte bine pe băiat pentru că este un elev cu note bune și care a încercat să se adapteze la noul mediu odată cu intrarea în clasa a cincea. În plus, acasă, băiatul a povestit că a fost împins de mai multe ore, deși nu făcuse nimic altceva decât să se joace cu alți colegi de-ai săi pe hol, într-o pauză.
„Copilul vine de la şcoală plângând”
Profesorul Ion Pința s-a trezit însă cu acuzații și de la o altă mămică, a unui alt elev, care inițial nu a dorit să depună plângere. „Copilul meu este traumatizat, îi este frică de el pentru că l-a împins, l-a tras de ureche. Nu se poate așa ceva, vine de la școală plângând. Nu am depus plângere pentru că am crezut că ne înțelegem cu vorba, fiind la început de an școlar, dar văd că deja a mai apărut un caz”, a spus femeia.
„L-am zguduit spre perete”
Dascălul e mirat de acuzațiile care îi sunt aduse și dă asigurări la toată lumea că nu este adeptul violenței. Faptele nu îi sunt însă tocmai o dovadă în acest sens, după cum tot singur recunoaște. „Eram pe hol, l-am văzut când a împins o fată și am mers la el. L-am întrebat de ce a făcut asta, a zis că a fost o joacă, iar eu i-am spus că împinsul e împins și joaca e joacă. I-am zis dacă îi place să îl împingă cineva și l-am zguduit spre perete. Nu cred că s-a lovit de hidrant, așa cum a spus ulterior. De plâns cred că plângea de ciudă. Eu am confundat atunci și am crezut că a împins-o pe fată dinadins, dar e posibil să fi fost din joacă. La celălalt băiat nu știu să îl fi lovit. Se poate? Eu știu… L-am luat de urechiuțe, ceea ce unii pot considera tot agresiune”, a explicat Ion Pința.
Plângeri la poliţie şi ISJ Gorj
Surprinzător este că nimeni din conducerea școlii nu a găsit de cuviinţă să deschidă o anchetă internă pentru a clarifica lucrurile, deși toată lumea avea cunoştinţă despre cele două incidente. Directorul Vasile Pecingină spune că a discutat cu mamele ambilor băieți, dar niciuna dintre ele nu a lăsat o reclamație scrisă, iar fără o plângere nu a continuat cu „investigațiile”, fiind convins că lucrurile se vor opri în această fază. Au fost depuse însă plângeri la Poliție și Inspectoratul Școlar, fiind în curs inclusiv o anchetă penală pentru lovire sau alte violențe. Purtătorul de cuvânt al IȘJ Gorj, Georgeta Popescu, spune că Inspectoratul a cerut o anchetă la Rovinari tocmai pentru ca lucrurile să fie clarificate pe deplin și din punctul de vedere al conducerii școlii. „Recomandăm conducerii școlii nr. 1 Rovinari să instituie comisia de cercetare disciplinară, iar rezultatele anchetei Poliției vor fi folosite de comisia de cercetare disciplinară pentru a fi luate măsurile potrivite în această situație”, a explicat Popescu.
În ceea ce-l privește pe profesorul Ion Pința, acesta speră să convingă pe toată lumea că nu este vinovat și că nu a dorit să lovească intenționat vreunul dintre elevi pentru a le face rău. El va îndeplini la sfârșitul acestui an condițiile legale de pensionare și, cel mai probabil, următoarele trei luni vor fi ultimele pe care le va petrece la catedră după o viață în slujba școlii.