Cum te ajuta un avocat din Timisoara in cazul unor litigii intre asociati? 

Lumea afacerilor este dura si fiecare etapa din dezvoltarea unei companii vine cu noi provocari, dar si cu noi oportunitati de dezvoltare. In aceste conditii, este normal ca partenerii de business sa nu fie intotdeauna de acord si sa aiba viziuni diferite in ceea ce priveste calea de urmat la un anumit moment. 

Daca aceste neintelegeri persista si blocheaza sau pun in pericol activitatea companiei, cea mai buna solutie poate fi reprezentata fie de excluderea, fie de retragerea unui asociat. Intr-o astfel de situatie, un avocat Timisoara iti va arata cum sa respecti intocmai legislatia in vigoare. 

Excluderea asociatilor din SRL

Textul legislativ fundamental ce reglementeaza aceasta situatie este Legea nr. 31 din 16 noiembrie 1990, completata ulterior de o intreaga serie de legi si ordonante de urgenta cunoscute in amanunt de un avocat din Timisoara specializat in Dreptul afacerilor.

La titlul V, articolul 222, legea prevede cu claritate cine poate fi exclus dintr-o societate in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata. Este vorba despre urmatoarele categorii:

• asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;

• asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;

• asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administraţie ori contravine anumitor dispozitii legale ce iti pot fi descrise de un avocat din Timisoara;

• asociatul administrator care comite frauda in dauna societaţii sau se serveşte de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.

Excluderea se pronunţa prin hotarare judecatoreasca, la cererea societaţii sau a oricarui asociat. In cazul in care excluderea este ceruta de catre un asociat, se vor cita societatea şi asociatul parat. Ca urmare a excluderii, instanţa judecatoreasca va dispune, prin aceeaşi hotarare, şi cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalţi asociaţi.

Asociatul exclus raspunde de pierderi şi are dreptul la beneficii pana in ziua excluderii sale, insa nu va putea cere lichidarea lor pana ce acestea nu sunt repartizate conform prevederilor actului constitutiv. El nu are dreptul la o parte proporţionala din patrimoniul social, ci numai la o suma de bani care sa reprezinte valoarea acesteia. De asemenea, ramane obligat faţa de terţi pentru operaţiunile facute de societate, pana in ziua ramanerii definitive a hotararii de excludere.

Retragerea unui asociat

Un avocat din Timisoara specializat in Dreptul afacerilor iti poate prezenta si cealalta varianta de rezolvare a unui litigiu, care consta in retragerea unui asociat. 

Conform legii, asociatul in societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau in societatea cu raspundere limitata se poate retrage in urmatoarele conditii: 

• in cazurile prevazute in actul constitutiv;

 • cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;

• in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim, asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare. In aceasta din urma situatie, instanţa judecatoreasca va dispune, prin aceeaşi hotarare, şi cu privire la structura participarii la capitalul social a celorlalţi asociaţi.

Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru parţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, in caz de neinţelegere, de tribunal.

Apeleaza la un avocat Timisoara specializat in Dreptul afacerilor pentru rezolvarea optima a oricaror litigii intre asociati!

Galerie foto


Vizualizări: 520

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: